22 / 12 / 2024

Neolitik Çağ Türkiye'de tartışılacak!

Neolitik Çağ Türkiye'de tartışılacak!

Neolitik Çağ Türkiye'de tartışılacak. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü, Neolitik Çağ'ın uzmanlarını Çatalhöyük'te bir araya getirecek. Öcal Oğuz, Türkiye'nin bu yıl iki önemli uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacağını bildirdi...



Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Neolitik Çağ'ın uzmanlarını "Çatalhöyük'te bir araya getirecek. 


UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Türkiye'nin bu yıl iki önemli uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapacağını bildirdi. 


Çatalhöyük'ün 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kabul edildiğini hatırlatan Oğuz, "Neolitik dönemi yansıtan Çatalhöyük, UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'ndeki en eski ve en önemli kültürel miras alanlarından biri olması nedeniyle dünyada çok fazla dikkat çekiyor" dedi.


Oğuz, bu kapsamda nisan ayında Konya'da, Neolotik Çağ ve bu çağın kültürünü ele alan ve tüm dünyadan konuyla ilgilli uzmanlarının geleceği bir toplantı yapılacağını söyledi.


Bu toplantıyla, Türkiye'nin Neolitik Çağla ilgili kültür varlığına dünyanın dikkatini çekmeyi amaçladıklarını kaydeden Oğuz, "Bunun Türkiye'ye sağlayacağı en önemli kazanım şudur: Dünya uzmanlarını Türkiye'ye getirerek, onların Çatalhöyük özelinde Neolitik Çağ yerleşimleriyle ilgili birikimlerini ulusal sistemimine aktarmış olacağız. Bu alanda çalışan uzmanlarımızın dünyanın bu alanda ulaştığı bilgi düzeyini öğrenmeleri, uzmanlarla irtibat halinde olmaları akademik anlamda iyi bir süreci başlatacaktır. Ayrıca, Çatalhöyük gibi görkemli bir miras alanında bu toplantıyı yaparak, Türkiye'nin Neolitik Çağ ve en eski yerleşim yerleriyle olan güçlülüğünü dünya ile paylaşmış olacağız" diye konuştu.


Anadolu'da neolitik çağ


Cilalı Taş Devri olarak da bilinen Neolitik Çağ, milattan önce 8000-5500 yıllarını kapsıyor. İnsanların taştan, daha düzgün ve sert aletler yaptıkları bu dönemde, yerleşik hayata geçildi, tarım keşfedilerek avcılık terk edildi, hayvanlar evcilleştirildi ve çanak çömlek yapımı başladı. 


İnsanların yaşam biçimlerinde kapsamlı değişikliklere yol açan bu dönem öncelikle Ortadoğu, Ön Asya ve Uzakdoğu gibi geniş ve düzenli akarsuların bulunduğu yerlerde başladı. 


Eski Yakındoğu ve Ege'nin en gelişmiş Neolitik Merkezi sayılan ve günümüzden 9 bin yıl önceki insanların yaşadığı Çatalhöyük'te taş temeli bulunmayan, kerpiçten düz damlı yapılan evler, duvarlarının boğa başları ve resimlerle süslü olmasıyla dikkatleri çekiyor. 


En az 2 bin yıl kesintisiz iskan edilen Çatalhöyük, neolitik yerleşimin genişliği, barındırdığı 8 bini aşkın nüfusu, oluşturduğu güçlü sanat ve kültür geleneği ile insanlığın önemli mirasları arasında yer alıyor.


Somut olmayan mirasın kalkınmadaki rolü


Oğuz,  Bakü'de gerçekleştirilen Hükümetler Arası 8. Komite Toplantısı'nda "Sürdürülebilir kalkınma ile somut olmayan kültürel miras arasında nasıl bir ilişki kurulabilir" konusuyla ilgili Türkiye başkanlığında bir toplantı düzenlenmesine karar verildiğini belirtti.  


Dışişleri ile Kültür ve Turizm bakanlıklarının ortaklığında gerçekleştirilecek toplantıyla UNESCO'nun, 10 yıllık Somut Olmayan Miras çalışmalarında elde ettiği deneyim çerçevesinde, somut olmayan mirası korumanın yanı sıra bunun sürdürülebilir kalkınma içindeki yeri tartışılacak.


 Oğuz, "Sürdürülebilir kalkınmaya somut olmayan mirasın pozitif etkisi ne olabilir? Dünya miras listesine sunulan ve ekonomik getirisi olan mirasların yönetişimini nasıl planlayabiliriz? Örneğin Türk kahvesi, Fransız mutfağı, Akdeniz diyeti, Japon mutfağı, Türk keşkeği gibi bazı dosyalar var ki ticari boyutu yüksek. Bunların yönetişimini, kriterini, ölçütlerini nasıl belirleyebiliriz? Bunların tartışılması bakımından bu çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.


AA


Geri Dön