02 / 05 / 2024

New York borsası bugünü de düşüşle kapattı!

New York borsası bugünü de düşüşle kapattı!

New York borsası, hâlâ süren resesyon telaşı yüzünden bugünü de sert bir düşüşle sonlandırdı.



Durgunluk korkularının derinleşmesiyle tahvil piyasasındaki çalkantı devam etti, ancak ABD 10 yıllık tahvilinin getirisi yüzde 3,86'ya yükseldi. 

Fed yetkililerinden "şahin" açıklamalar gelmeye devam ederken, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonun düşmesinin beklendiğini, ancak oraya ulaşmak için daha yüksek faiz oranlarına ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

Mester, merkez bankasının faiz oranlarını durdurmayı düşünmesi gereken bir noktada olmadığını vurgulayarak, ekonomik gerilemenin bankanın faiz oranlarını yükseltmesine engel olmayacağını savundu. 

Mester, ABD finans piyasalarında Fed'in faiz artırarak enflasyonu düşürme politikasını değiştirecek bir sorun görmediğini belirtti. 

New York borsası bugünü de düşüşle kapattı!

St. Louis James Bullard, Fed'in enflasyonla mücadele için uygun bir asgari seviyeye ulaşmak için faiz oranlarını hızla yükseltmesi gerektiğini de kaydetti.

Bullard, 2023'te enflasyonun yavaşlamaya başlayacağını ancak bunun ne kadar hızlı gerçekleşeceğinin bilinmediğini belirterek, ABD'nin Fed'in enflasyon savaşı nedeniyle bir durgunluk yaşamasının mümkün olduğunu kaydetti.  Makroekonomik verilerde ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı 24 Eylül'de ilk kez azaldı. önceki haftadaki 193 bine kıyasla, biten haftada 16 bin arttı. Piyasa beklentilerine ters düşen işsizlik başvuruları Nisan sonundan bu yana en düşük seviyesine geriledi. 

İşsizlik başvurularındaki beklenmeyen düşüşün, ABD Merkez Bankası'nın agresif faiz oranları nedeniyle talepteki yavaşlamaya rağmen işgücü piyasasının dirençli olduğunu gösterdiği ve bu durumun Fed'in enflasyonla kararlı mücadelesini sürdürmesini sağladığı kaydedildi.

Peki, New York borsasını mahveden bu resesyon nedir?

Resesyon kelimesi, "durgunluk" anlamına gelir. Son aylarda ekonomide önemli bir düşüşe işaret eden bu terim, ülkenin ekonomik büyümesinin ülke  nüfus artışından daha düşük olması nedeniyle artmayan kişi başına  milli gelir olarak kabul edilir. Ya da diğer bir deyişle; makroekonomide, resesyon geleneksel olarak reel GSYİH'nın art arda iki veya daha fazla çeyrek boyunca negatif büyüdüğü bir durumdur. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir.

Sterlin yerin dibini boylarken, Başbakan Truss'tan flaş açıklama geldi!
Türkiye ile Malezya arasında yeni bir protokol imzalandı!
ABD'den flaş İran hamlesi! Tam 8 şirket yaptırım listesine eklendi!

Geri Dön