28 / 04 / 2024

New York Times, Rönesans Rezidans'ı araştırdı: Lüks apartman neden yıkıldı?

New York Times, Rönesans Rezidans'ı araştırdı: Lüks apartman neden yıkıldı?

New York Times tarafından yapılan bir araştırma ve adli analiz, büyük depremde kusurlu tasarım ve asgari denetimin nasıl ölümcül sonuçlar oluşturduğunu gözler önüne serdi. New York Times, Rönesans Rezidans'ı araştırdı. İşte o lüks apartmanın ölüm tuzağı olmasının nedenleri...



Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve 50 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan depremlerde, yıkılan Hatay'daki Rönesans Rezidans'a ilişkin soruşturmalar devam ediyor. New York Times tarafından yapılan bir araştırma ve adli analiz, büyük depremde kusurlu tasarım ve asgari denetimin nasıl ölümcül sonuçlar oluşturduğunu gözler önüne serdi. 

Hatay'daki Rönesans Rezidans, bir zamanlar buğday, bamya ve pamuk ekilen bir tarım arazisi üzerinde hayata geçirilen bir lüks kompleks. Proje, Hatay'daki Ekinci mahallesini; kırsal kesimini hakimlerin, öğretmenlerin, doktorların, polis memurlarının ve profesyonel futbolcuların ilgisini çekebilen bir alana dönüştürdü. 

Çöken pek çok yapı gibi Rönesans da, güncellenen sismik kuralların binaların sağlamlığını garanti altında tutması gereken son 10 senelik süreçte inşa edildi. 

Avukat ve bekar bir anne olan Selma Keskin, üçüncü kattaki daireye taşındı ve binanın yapımında tanınmış bir mimarın olması ile önde gelen bir yerel firmanın imzasıyla yapılmasının kendisini rahatlattığını söyledi. Selma Keskin, "Depreme dayanıklı olmayan bir bina inşa edeceğini hiç düşünmemiştik" dedi. 

New York Times, Rönesans Rezidans ı araştırdı: Lüks apartman neden yıkıldı?

The New York Times tarafından aylarca süren bir araştırma ve adli analiz, depremde en ölümcül bina çökmelerinden birinin yaşandığı Rönesans'taki büyük yıkımın, kusurlu tasarım ve asgari gözetimin trajik sonucu ortaya çıktığını gözler önüne serdi. 

Yapısal planları inceleyen ve Times'a detaylı bilgi aktaran bir mühendis, binanın mühendisliğin temel ilkelerini ihlal ettiğini ve zemin katı özellikle savunmasız bıraktığına dikkat çekti. 


Geri Dön