Nihat Zeybekci: Türkiye ihracatını artıracak!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, " Toplam olarak baktığımız zaman şu anda Türkiye yıllık ihracatını geçen yıl 152 milyar dolardan 157 milyar doların üzerine taşıdı " dedi
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Toplam olarak baktığımız zaman şu anda Türkiye yıllık ihracatını geçen yıl 152 milyar dolardan 157 milyar doların üzerine taşıdı. Yıl sonu itibariyle de orta vadeli hedefimiz olan 166 milyar dolarlık hedefi ya yakalayacağız ya da çok önemli bir şekilde yaklaşacağız" dedi.
Denizli'de bulunan Bakan Zeybekci, TRT, Denizli Valiliği ve Denizli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle beşincisi düzenlenecek Uluslararası Türkçe Sözlü Müzik Festivali'nin (Türkçevizyon) tanıtımı için Çamlık Ofis'te düzenlenen basın toplantısına katıldı. Toplantıda, Türkçevizyon'un çok önemsedikleri bir organizasyon olduğunu kaydeden Zeybekci, bu yıl 22 ülkeden 22 sanatçının eserlerini Türkçe icra edeceğine işaret ederek Türkçevizyon müzik festivalinin vatanı olarak Denizli'yi seçtiklerini belirtti. İmkanlar elverdikçe ve sahip çıkıldıkça festivalin burada yapılmasını istediklerini vurgulayan Zeybekci, Denizli olarak kültür coğrafyamızdaki gelenekleri güçlendirmek ve bunları arttırmakla ilgili TRT ile başka projeler yapacaklarını ifade etti.
- "Değerlerimize sahip çıkan Türk film ve dizilerini bire bir maddi anlamda desteklemek istiyoruz"
"Kültür coğrafyamıza baktığımız zaman Ekonomi Bakanlığı olarak bu coğrafyada en çok seyredilen ve en çok ilgi gören Türk dizi ve filmlerinin olduğunu görüyoruz." diyen Zeybekci, "Onun için biz bundan sonra Türk filim ve dizilerinin seyredilmesi bizim değerlerimize sahip çıkan yapımlarla tabiki Türk film yıldızlarıyla yeni bir dönem başlatmak, bakanlık olarak da bunları bire bir maddi anlamda desteklemek istiyoruz. Bunun TRT dışında yapan özel kuruluşları da destekleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin Türk sineması, müzik, medya ile kültür organizasyonları bakanlık olarak son derece önemseneceğinin altını çiziyorum" dedi.
Balkanlar'dan Çin Seddi'ne kadar bu coğrafyada başlarda biraz zorlansanız da bir kaç saat sonra yüzde 100 anlayabileceğiniz bir Türkçe'yle konuşulabileceğine işaret eden Zeybekci, "Türkiye'ye baktığınızda bir çok isimde bir çok ürünümüzün üzerinde malesef latin kökenli dillerden gelen isimler görürsünüz. Gerek tekstil, konfeksiyon, moda ve mobilya sektöründe gerekse bir çok alanda. Bu bir süreç arkadaşlar. Eğer ülke olarak siz dünyada her şeyinizle örnek olursanız ama her şeyinizle siyaset, demokrasi, kalkınmanızda, turizm ve bir çok değerinizde tarihinizle kültürünüzle her şeyinizle bir marka haline gelirseniz. Milli geliriniz de belli bir seviyenin üzerine çıkarsanız kabul görürsünüz. Bizim 2023 hedeflerinin altında yatan da budur. Türkiye olarak da bu noktaya geldiğiniz zaman artık Türkçe isimlerin her şeyin üzerinde kolaylıkla kullanılmaya başlanıldığını göreceğiz" diye konuştu.
- "Türk markaları artık her yerde"
Zeybekci, yurt dışındaki insanların da Türkiye ve Türkçe'yi, özellikle sahip olmak, üzerlerinde taşımak ve göstermek isteyecekleri bir kimlik haline getirmek gerektiğini vurguladı.
2023'e kadar Türkiye'nin topyekün bir marka haline getirmek istediklerini dile getiren Zeybekci, "Hamd olsun Türkçe markaların artık her yerde görüyoruz ve yaşıyoruz. Bu gün biz Türkiye olarak yurt dışına gittiğimizde özellikle kültür coğrafyası dediğimiz coğrafyalara gittiğimizde Türkiye'ye gitmek artık bir marka. Türkiye'de düğün yapmak, evi olmak, tatile, okula gitmek marka haline geldi. Bunun arkasından gelecek olan Türkiye'nin bu kadar genel kabul görmüş olması üretilen bütün ürünlerinde artık 'made in Turkey' yani Türk Malını Türkçe isimlerle yazacak" dedi.
- "İhracatımız arttı"
Zeybekci, ekonomi, ihracat, cari açık, dış ticaret açığı, turizmim gibi alanlarda çok güzel başarılar sağladıklarının altını çizerek şunları söyledi:
"Türk ihracatımız bundan daha olumsuz çevre şartlarına pek sahip olmadı. Gerek kuzey, gerek Irak, Suriye, gerekse Avrupa'nın büyümeyle ilgili veya Avrupa'nın ekonomisini düzeltmeyle ilgili negatif sonuçlar hepsi bu kadar olmadı. Ama buna rağmen Türkiye ağustos ihracatını yüzde 5'i üzerinde arttırdı. Toplam olarak baktığımız zamanda şu anda Türkiye yıllık ihracatını geçen yıl 152 milyar dolardan 157 milyar doların üzerine taşıdı. Yıl sonu itibariyle de orta vadeli hedefimiz olan 166 milyar dolarlık hedefi ya yakalayacağız ya da çok önemli bir şekilde yaklaşacağız. Çünkü Türkiye ihracatını yüzde 50'sini hatta biraz daha fazlasını toplamda baktığımız zaman yüzde 46-47'sini direk Avrupa Birliği'ne üye ülkelere gönderiyor. Önümüzdeki süreçte her şey bundan daha güzel olacak. Kuzeyimiz daha iyi hale gelecek. Irak düzelecek. İnşallah Suriye'ninde iyi hale gelmesi temennimiz. Dün Avrupa Birliği Merkez Bankası başkanının açıklamış olduğu parasal tedbirler de Türkiye'nin lehinedir. Bundan Türkiye kazançlı çıkacaktır. Türkiye ihracatını artıracaktır ve cari açıkla ilgili endişelerini giderecektir bu açıklamalar sayesinde. Önümüzdeki dönem Türkiye'nin şartları istediğimiz gibi gelişiyor ve gelişmeye devam edecek. Türk ekonomisi bütün hızıyla istediğimiz gibi hedeflere doğru ilerleyecek."
AA