27 / 04 / 2024

Nihat Zeybekci: Türkiye'nin enerji alanına 130 milyar avro yatırım yapması gerekiyor!

Nihat Zeybekci: Türkiye'nin enerji alanına 130 milyar avro yatırım yapması gerekiyor!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci "Türkiye'nin 10 yılda enerji alanına 120-130 milyar avro yatırım yapması gerekiyor. Diğer taraftan ulaştırmada da aynı miktarda bir yatırım yapılması gerekiyor" dedi




 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, haksız rekabete sebep olan bazı ürünler ve ülkelerle ilgili önlemler alacaklarını söyledi.


Zeybekci, Macaristan Dış Ekonomi ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ile Bakanlık toplantı salonunda biraraya geldi. Toplantıda konuşan Zeybekci, iki ülke arasındaki 2 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yetersiz olduğunu, bu rakamın 2015 sonuna kadar 5 milyar dolara çıkarılabileceğini belirtti.


İki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi adına 2015'in ilk aylarında Türk-Macar İş Forumu'nu düzenlemeyi önerdiğini anlatan Zeybekci, "Bu toplantıda iş dünyamıza da yeni hedefleri vermemiz gerekiyor, çünkü ben iki ülkenin birçok konuda işbirliği yapabileceğine inanıyorum" dedi.


Zeybekci, gelecek 10 yılda Türkiye'nin enerji üretimini iki katına çıkarmak zorunda olduğunu belirterek, "Türkiye'nin 10 yılda enerji alanına 120-130 milyar avro yatırım yapması gerekiyor. Diğer taraftan ulaştırmada da aynı miktarda bir yatırım yapılması gerekiyor. Söz konusu dönemde haberleşme ve bilişimde de 20 milyar dolar civarında yatırım yapılması gerekiyor. Bütün bu alanlarda Türkiye ve Macaristan işbirlikleri yapabilir" diye konuştu. 


Zeybekci, mevkidaşından Türkiye'nin, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) konusunda yaşayacağı sıkıntıların nasıl aşılacağını AB Komisyonunda dillendirmesini de istedi. 


- "4 alanda büyük işbirlikleri yapabiliriz"


Macaristan Dış Ekonomi ve Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da iş forumu konusunda hem fikir olduklarını, bunu yüksek düzeyli stratejik işbirliği şeklinde gerçekleştirmek istediklerini söyledi. 


İkili işbirliği konusunda 4 alanda büyük olanaklar bulunduğunu kaydeden Szijjarto, şöyle konuştu:


"Bunlardan birincisi yatırımların karşılıklı desteklenmesi, bu konuda Macar Eximbank hazır. 50 milyon dolarlık bir yatırım fonunun hazırlanması çalışmaları sürüyor, bu fonun oluşması için Türk hükumetinden 50 milyon doların yarısını temin edecek bankanın belirlenmesini bekliyoruz. İkinci konu canlı hayvan ticareti. Türk mercilerinde uygulanan ithalat yasağından ötürü bu alandaki ikili ticaretimizde 130 milyon dolarlık bir düşüş söz konusu.  Üçüncü konumuz enerji. Macaristan'daki Elektrik Kurumunun, Türkiye'deki elektrik hatlarının yenilenmesi çalışmalarına katılması istiyoruz. Son olarak nükleer enerji alanında işbirliği yapabiliriz. Sizler nükleer santral kuracaksınız. Bizde bu alanda ciddi bir birikim var. Bu sanayinin oluşturulmasının arka planında, uzmanlar yetiştirmede rol almak istiyoruz."


Szijjarto, Türk vatandaşlarının en elverişli koşullarda vize alması için de çalışmalar yürüteceklerini söyledi. 


- Soru-cevap


Bakan Zeybekci, elektrikli ev ve ev aletlerinin ithalatının kısıtlanmasına ilişkin adım atılıp atılmayacağına ilişkin soru üzerine, bu ürünlerin Türkiye'de yüksek standartlarda üretildiğini belirtti.


Standartlar konusunda sıkıntılar yaşanan ve haksız rekabete sebep olan ülkelerle ilgili incelemelerinin sürdüğünü bildiren Zeybekci, şöyle devam etti:


"Öncelikli olarak DTÖ ve Gümrük Birliği üyesi ülkesiyiz. Hem bunları dikkate alarak hem de yerli üreticimizin haklarını koruyan bir düzenleme yapmak zorundayız. Önümüzdeki süreçte haksız rekabete sebep olan bazı ürünler ve ülkelerle ilgili, ülkeler kısmının altını çizerek söylüyorum, önlemlerimiz olacak. Her alanı denetliyoruz, burada elektronik de var. Laptop da tablet de telefon da Türkiye'de üretilebilir hale gelmiş olan ürünlerdir. "


Uygulamanın sektör bazlı değil ülke bazlı olacağını vurgulayan Zeybekci, AB üyesi ülkeler için böyle bir uygulamaya gitmelerinin söz konusu olmadığını bildirdi.   


İş Güvenliği Eylem Planı'nda, maden işçilerine hayat sigortası yaptırılmasının öngörüldüğü, bu kapsamda sigorta şirketlerine teşvik verilip verilmeyeceğine ilişkin soruya Zeybekci, özel hayat sigortalarıyla ilgili bir formül geliştirilebileceğini, ancak özel sigortalara destek verilmesi gerektiğine inanmadığını bildirdi.


- ATİAD'dan Zeybekci'ye ziyaret


Zeybekci, gün içerisinde ayrıca Avrupa-Türk Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulunu da (ATİAD) kabul etti.



AA


Geri Dön