01 / 05 / 2024

Nilüfer Podyumpark imar planına aykırı mı?

Nilüfer Podyumpark imar planına aykırı mı?

Podyumpark olayı, Nilüfer ilçesinde senelerdir kumlan ve bazı akademik odalarında içinde yer aldığı iddia bulunan bir saadet zinciri halkası oluşturulduğu iddiaları tekrar gündeme getirdi.



Podyumpark olayı, Nilüfer ilçesinde senelerdir kumlan ve bazı akademik odalarında içinde yer aldığı iddia bulunan bir saadet zinciri halkası oluşturulduğu iddiaları tekrar gündeme getirdi. 


Projeyi kendi çizip, ruhsatlara da kendisi imza attığı ortaya çıkan CHP'li meclis üyesi ve Belediye Başkan yardımcısı Turgay Erdem'in istifası isteniyor. Eıdem'in istifa etmemesi halinde görevden alınması gerektiğine dikkat çeken bazı meslektaşları ise, Nilüfer ilçesinde böyle yapılan bütün uygulamaların suç içerdiği iddiasında bulunuyorlar. 


Konuyla ilgili olarak ille tepki Milliyetçi Hareket Partisi ilçe başkanı Osman Uçar'dan geldi. Yapılan olayları hayretle izlediklerini ve oıtaya çıkan belgeler üzerine söyleyecek söz bulamadıktın anlatan Uçar, "hayret bir şey!" değerlendirmesinde bulundu. 


MHP ilçe başkanı Osman Uçar, ı kasım seçimleri nedeniyle siyasi çalışmaların çok yoğun olduğunu, ama başta Podyumpark olmak üzere, Nilüfer ilçesindeki yeşil alanların ticarete açılması, hazine arazileri üzerinde belediye eliyle yapılan bazı inşaat ve imalatlarla ilgili iddialan çok geniş çaplı araştırdıklarını söyledi. 


Bu için siyasi bedelinin ödenmesi gerektiğine dikkat çeken MHP ilçe başkanı Uçar, başta CHP'li meclis üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Erdem olmak üzere, ismi geçen bütün siyasi görevlilerin, istifa etmesini beklediklerini ifade etti. 

MHP, konuyla ilgili çok geniş çaplı ve teknik araştırmalar yapacaklarının da altını çizdi. 


Podyumpark ruhsatlarında ismi geçen AK Parti Nilüfer ilçe başkanı ve inşaatların harita uygulama sorumlusu Celil Çolak ise, inşaatlara yapı kullanma izni verilmesinden sonra fazla imalat ve inşaat yapıldığı iddialarını gündeme getirdi. Çolak, bu konuyla ilgili olarak kendi sorumluluk sahasına giren teknik ayrıntıları incelediğini ve önümüzdeki günlerde ayrıntılı bir şekilde açıklama yapacağını söyledi. 


Çolak, AK Parti Nilüfer ilçe teşkilatı, belediye meclis gurubu üyeleri olarak konuyu hem teknik hem de siyasi yönden incelemeye aldıkları açıkladı. Bu arada, Nilüfer Kaymakamlığından da bir bilgilendirme geldi. 


Haber üzerine, "bu konuyla ilgili bize gelen şikayetlerle ilgili gerekli incelemeler/ araştırmalar yapılmış olup, söz konusu Yapı Kullanma izninde tek başına imzası bulunan belediye meclis üyesi ve görevlendirilmiş Belediye Başkan İnşaat ruhsatlarında tek imzalı uygulamanın İmar Kanunu'na aykın olduğu iddiaları, Çevre ve Şehircilik Ba kanlığı görevlilerince incelemeye alındı. İnşaatın imar izni ile ilgili ve Yapı Denetimle ilgili sıkıntı lar olup olmadığı da araş tınlıyor. 

yesi, Podyumpark olayında akademik odaların başkanlarıyla proje ortaklığı yaparak, muhtemel itirazları önceden önleme gibi bir görüş içinde hareket ettiği iddiası yazılı. 


Yine, Podyumpark'taki inşaat ve imalatların yapılmasında, alt taşeron işlemlerinde bazı AK Paıti yöneticileri ve AK Partiye yalan kişilerin sahipleri olduldarı firmalarla iş yapıldığı iddiaları yazılmış. 


Yine, Podyumpark inşaatları başladıktan sonra, mahalle halkından gelen, çevreden gelen şikayetlere önceden önlem alınması, özellikle de siyasi şikayet ve takiplerin önlenmesi amaçlı olarak, Podyumpark inşaatı yapan şirketin Kültürpark'ta bulunan işyerlerinde, siyasi partilere toplantı yapmalaıına imkan sağlandıkları iddiaları yazılmış. Büyükşehir Belediyesinin konuya ilgiYardımcısı Turgay Erdem hakkında, soruşturma yapılmasına kaymakamlık makamımızca izin verilmiştir" denildi. 

Konu, adli makamların incelemesinde imiş. 


Turgay Erdem ise, Kaymakamlık tarafından verilen Soruşturma iznine itiraz etmiş. Doğuşpark olayı Bursa gündeminde senelerdir tartışılıyor. Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'in eski eşinin de inşaat şirketi ortakları arasında olduğu söz konusu inşaatla ilgili gazetelerde pek çok haber yapıldı. 


Yeşil alan ve park alanlarının başka parsellere taşınması, fazla imalat yapılması, yapılan imalat ve inşaatların imara aykırı yönlerinin bulunduğu iddiaları gündemden hiç düşmüyor. Bizim, konumuz Doğuşpark iddialan olmadığı için ayrıntılara daha fazla girmeye gerek yok. Sadece, Podyumpark dosyasında, inşaat ruhsatlan, imalat ve yapı kullanma iznine benzer bir uygulamanın da Doğuşpark'ta yapıldığının yazılı olması nedeniyle bu konudaki bilgileri okurlarımızla paylaştık. 


Dosyada yer alan diğer bilgilere gelince; Nilüfer Beledisiz kaldığı ileri sürülmüş. Hazine bürokratlarının inşaatla ilgili şikayetlerde bulunmaması için siyasi baskıların ve vesayetlerin uygulandığı iddialanna ise çok geniş yer verilmiş. 

Özellikle, Podyumpark inşaatlarının yapımı sırasında Nilüfer Belediyesinde iktidar olan CHP içinden gelen şikayetlerin bile, "hazine böyle istedi" şeklinde verilen yanıtlarla geçiştirildiği iddialan yazılmış. Konuyla ilgili iddialan yazmaya kalksam, bu sayfalarda yer kalmaz. Bursa'daki Paralel Yapı Dosyası konusunda da sizlere bazı bilgiler vermek istiyorum. Bazı okurlar un, arayıp, Podyumpark olayının CHP'li Belediyede yaşandığını, CHP'nin Paralel Yapının içine çekilmek istenmesi iddiaları nedeniyle böyle bir ilişkilendirme yapıldığını ileri sürdüler. 


Paralel Yapı ile ilgili başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlıı olmak üzere her gün değiBSSSSr Başkanı Mustafa Boz bev'in de isminin geçtiâi Doğuşpark inşaatları ve yapı kullanma izni ile ilgık olarak gazetemizde yer alan yazı lan incelediklerim ve bu konuda Turgay Erdem'in "Güveni Kotuye Kullandığı" iddiasıyla hakkında somşturma yapılmasına izin verildiğini bildirdiler. 


Değişik açıklamaları dinliyoruz. Değişik olaylara tanık oluyoruz. Türkiye genelinde yapılan araştırmalar devam ediyor bilgisine ulaştım. Birde, kamu görevlileri ile özel sektöre devir edilen, satılan, inşaat karşılığı verilen hazine arsaları, belediye arsaları ve belediye ile bu kişiler arasındaki bağlantıların enine boyuna araştırıldığı bilgisi verildi. 

Olayların sadece cemaat bağlantılı işlerle ilgili yönü değil, devletin ve hazinenin, kamunun her türlü malının mülkünün nasıl değerlendirildiği ve buralardan kimlerin nasıl nemalandırıldığı, nemalandığı iddiaları da araşünlıyormuş. Tıpkı, Orhangazi Üniversitesine hazine arsalarının kamu hizmet alanlarının tahsis edilmesine yönelik iddiaların araştınnaları gibi, ülke genelinde bu incelemeler sürüyormuş. 


Podyumpark dosyası işte böyle bir inceleme sonrasında hazırlanmış. Bu konu, paralel yapı dosyasında yer alsa da almasa da raporlar uydurma olsa bile, olay gerçekten çok vahim. Çünkü, pek çok belge, doküman var. Bunlann resmi kayıtlarla karşılaşmasını yaptım. Teknik görevlilerden nasıl olması gerektiği yolunda bilgiler aldım. Nasıl yapıldığına dair bilgiler aldım. Neresinde hatalar var onları öğrendim. 


Önce şunu belirtmemde fayda var. Ben, 40 yıla yalan meslek hayatım boşunca, elimde bilgi, belge, doküman olmadan herhangi bir konuda, herhangi bir yazı, haber yazmadım. Yorum yapmadım. Yapmam. Elime ulaşan bilgilerin pek çoğunun değil, hepsinin doğru olduğuna ben kendim inandım. Hazineye ait bir arazinin, arsanın nasıl bir AVM ve ticaret merkezi yapıldığına dair bu belgeleri, bilgileri ve yapılanları başta o mahalle halkı olmak üzere, ilçe halkının, Bursa halkının, hatta ve hatta ülkemizde yaşayan ve hazine arsasına fiili ortak olan herkesin bilmesi gereken çok önemli bir konu. Birde, yeşil alanların ticarete nasıl açıldığına dairen önemli örnek. Belediye, imar Yasalarının nasıl askıya alındığı iddialarına en güzel örnek. Ben, bu konularla ilgili gazetecilik görevini ifa ettim. Bundan sonrası, siyasetçilerin, eğer durumdan vazife çıkaranlar olursa, onların görevi. Yazımda ismi geçenlere, her zaman cevap hakkı veriyorum. Konuyla ilgili bilgisi, görgüsü ve evrakları olan herkesin yaptığı, yapacağı açıklamaları, hiçbir ön yargılı olmadan gazetemizin sayfalanndan sizlere duyurmak bizim görevimiz. Son olarak, Nilüfer Belediyesi ile bazılan arasında, Göriikle Merası'nın betonlaşma iddialan da dosyada yazılı. Bu konular, çok eski tarihlere dayanıyor. Öyle sanıyorum ki, yapılan şikayetlerle ilgili herhangi bir sonuç alınmamış. Umarım, Fethiye Merası ve yeşil alanlarının betonlaşmasının akıbetleri de aynı olmaz. 


Gazete Bursa


Geri Dön