29 / 04 / 2024

NovoCrete ile ulaşım yatırımları daha uzun ömürlü olacak!

NovoCrete ile ulaşım yatırımları daha uzun ömürlü olacak!

NovoCrete isimli teknolojiyle, büyüme için gerekli olan ulaşım yatırımlarının daha uzun ömürlü olması ve daha düşük maliyetli gerçekleştirilmesi hedefleniyor. NovoCrete 5-7 Eylül tarihlerinde İstanbul'da tanıtılacak




Ankara'da yol yapımı ile ilgili altyapı çalışmalarında yeni bir sistem test edildi. NovoCrete isimli teknolojiyle, büyüme için gerekli olan ulaşım yatırımlarının daha uzun ömürlü olması ve daha düşük maliyetli gerçekleştirilmesi hedefleniyor.


Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği ile Jags Innovative Products İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nin Ar-Ge çalışmaları kapsamında, yol yapımı için pilot bölge olarak seçilen Gölbaşı- Kulu Ayrımı'nda NovoCrete teknolojisi ile altyapı çalışmaları yapıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Karayolları Genel Müdürlüğü Ar-Ge Daire Başkanlıkları işbirliğiyle yürütülen çalışmada, 310 metre uzunluğunda ve 10 metre genişliğindeki yol, iklim koşullarına, ağır tonajlı araç trafiğine dayanıklılığı gibi konularda test edildi. 


Proje koordinatörü Adnan Aydıner, AA muhabirine yapığı açıklamada, yol yapım çalışmalarında en son uygulanan teknoloji olan NovoCrete ile yolların daha dayanıklı ve güvenli olacağını, iş süresinin kısalacağını ve maliyetin düşeceğini ifade etti.


Aydıner, Türkiye'de geçen yıl da 2 farklı uygulama yaptıklarını hatırlatarak, "NovoCrete teknolosini ülkemize kazandırmak adına yaptığımız 3'üncü çalışmamız umarım memleketimize hayırlı ve uğurlu olur. Çünkü biz burada doğaya zarar vermeden, doğayı kirletmeden, petrol  bağımlılığını azaltararak, taş  kaynaklarımıza zarar vermeden satıh kaplama yolların, zayıf zeminlerin yerinde islahını gerçekleştirdik. Almanya'da üretilen NovoCrete'in fabrikası inşallah kısa zamanda Türkiye'de kurulacak. Bunu ülkemize kazandırmaktan çok mutluyuz. İleriki günlerde çok daha büyük projelerde faydamız olacağına inanıyoruz" dedi.


Yeni teknolojinin en önemli özelliğinin toprağın kalitesine uygun çalışma yapılması olduğunu belirten Aydıner, hafriyat ve nakliye gerekmeden eski asfaltın yeni temel katmanına karıştırıldığını, böylece yerinde geri dönüşüm sağlandığını kaydetti.


NovoCrete teknolojisi sayesinde 9 aylık bir projenin 3 ayda bitirilebildiğini vurgulayan Aydıner, uygulamanın avantajlarını şöyle sıraladı:


"Geleneksel altyapı çalışmalarında kazı yapılırken, bu teknoloji kazı gerektirmez. Yüksek yük taşıma kapasitesi ve su sızdırmazlık özelliği vardır. Donmadığı için üzerindeki malzemeyi kaldırmaz. Nakliye ve toprak dökme gideri yoktur. Zor ve hızlı çalışılacak zeminlerde çok güzel sonuç verir, yüzde 70 oranında zamandan tasarruf sağlar. Toprak türlerinin çoğunda uygulanabilir. Neredeyse hiç bakım gerektirmez. Her aşamada ekonomiktir."


Aydıner, ayrıca 5-7 Eylül tarihlerinde İstanbul'da 11'incisi düzenlenecek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'nda NovoCrete teknolojisinin tanıtılacağı bilgisini verdi.


  - NovoCrete nedir?


NovoCrete, yüzde 100 mineral içerikli, alkalin ve toprak alkalin yapısallarından oluşan bir toz mineraldir. Doğal oksitler, klorürler, sülfatlar ve karbonat mineralleri içerir. Portland çimentosuyla birleştirilerek uygun ölçüde su eklendiğinde, sulama işlemi sırasında meydana gelen kristalize oluşumların miktarını artırır, daha yüksek darbe dayanıklılığı sağlar. Ph düzeyini nötralize eder ve su geçirmezliği sağlar. NovoCrete ile stabilize edilen yüzey, petrol, tuz, asit ve kimyasallara karşı dayanıklıdır.


AA


Geri Dön