Nuri Bulut: Binaları enerji tasarruflu hale getirmeliyiz!
Enerji verimliliğine katkı sağlayabilecek unsurlar arasında "yalıtım" ilk sıralarda yer alıyor. Bu yıl 33. kez kutlanan Enerji Verimliliği Haftası, kaynaktan son kullanıma kadar enerjinin her aşamada verimli ve etkin kullanımına dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Enerji verimliliğine katkı sağlayabilecek en önemli unsurlar arasında "yalıtım" ilk sıralarda yer alıyor. Bu yıl 33. kez kutlanan Enerji Verimliliği Haftası, kaynaktan son kullanıma kadar enerjinin her aşamada verimli ve etkin kullanımına dikkat çekmeyi amaçlıyor.
Cari açığı körüklüyor Enerjinin etkin ve verimli kullanılmasında öne çıkan çok sayıda faktör bulunuyor. Bunlar arasında son dönemde en çok gündeme gelen faktörlerden biri de "yalıtım" Yalıtım konusunda 49 yıllık bilgi birikimi ve uzmanlığa sahip İzocam'ın Genel Müdürü Nuri Bulut, Türkiye'nin 2012 yılında enerji hammaddeleri ithalatına ödediği rakamın yaklaşık 60 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek "Bu düzeyiyle enerji ithalatı, dış ticaret açığının en önemli kısmını oluşturmaktadır" dedi.
Potansiyel çok büyük Enerjide dışa bağımlı olan Türkiye'nin bu sorunu aşmak için verimliliğe daha fazla odaklanması gerektiğine işaret eden Bulut, "Cari açığı daha düşük seviyelere indirmek ve enerjide aşırı dışa bağımlılığımızı azaltmak için enerji verimliliği ve uygulamaları şart. Yalıtımın önemi de bu noktada tüm etkileyiciliğiyle karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle binaları enerji tasarruflu hale getirmeli, enerjiyi verimli kullanmalı, yaşam tarzımızı ve davranışlarımızı değiştirmeliyiz" diye konuştu. 2012 sonu itibarıyla 9 milyon binada 22.4 milyon olan konut sayısının sadece yüzde 10,6'sının ısı yalıtım teknolojisine uyumlu olduğunu anlatan Bulut, "Örneğin sıvalı dış cephe ısı yalıtım sisteminde 5 santimetre yalıtım yerine 10 santimetre yalıtım yapılması durumunda yalıtım uygulamasının anahtar teslim maliyeti yüzde 30 artmasına rağmen, ısı yalıtım direnci ve tasarruf potansiyeli yüzde 100 artmaktadır." dedi.
Vatan