05 / 05 / 2024

O verginin beyannamesinde son günler! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!

O verginin beyannamesinde son günler! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!

Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde değerli konut vergisini kaleme aldı. İşte Nedim Türkmen'in 'Değerli konut vergisi beyanında son günler' başlıklı yazısı...



MATRAH YÜKSELDİ

Türkiye sınırlarında yer alan ve bina vergi değeri Emlak Vergisi Kanunu'nun 42. maddesinde bulunan miktarı geçen mesken nitelikli taşınmazların, Değerli Konut Vergisi' kapsamında olduğunu belirten Nedim Türkmen, "Değerli Konut Vergisi uygulamasında “mesken nitelikli taşınmaz” kavramından; mesken niteliğini haiz binalar ile birden fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda her bir bağımsız bölümü anlamamız gerekmektedir. Vergilendirmede her bir bağımsız bölüm ayrı ayrı değerlendirilir. Taşınmazın mesken niteliğini haiz olup olmadığı hususunun değerlendirilmesinde; taşınmazın kayıtlardaki niteliğinin yanında, fiilen kullanım durumuna da bakılacağı aşikardır. Bina vergi değeri, Emlak Vergisi Kanunu'nun 29. maddesine göre binalar için hesaplanan bedeli (emlak vergisine esas matrah) ifade etmektedir. Değerli Konut Vergisi'nin eşik değeri 2021 yılına ait tutarın 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (Yüzde 36,20/2=) Yüzde 18,10 oranında artırılması suretiyle, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren uygulanacak Değerli Konut Vergisi 6.173.000 TL olarak tespit edilmiştir. Buna göre, Değerli Konut Vergisi'nin matrahı, 6.173.000 TL'yi aşan kısmı olacaktır. 2022 yılında uygulanacak Değerli Konut Vergisi'ne tabi mesken nitelikli taşınmazın alt ve üst sınırları (matrahı) aşağıdaki şekilde belirlenmiştir." açıklamasında bulundu. 

O verginin beyannamesinde son günler! Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!

"Türkiye sınırları içinde mesken nitelikli tek taşınmazı olanlar, bu taşınmazın değeri ne olursa olsun muafiyet kapsamındadır" ifadelerini kullanan Türkmen, "Yani, 150 milyon TL emlak vergi değeri olan bir yalınız var ve başka hiçbir gayrimenkulünüz yoksa, bu verginin mükellefi olmazsınız. Birden fazla mesken nitelikli konutu olanlar, en düşük değerdekini istisna tutup, diğerini/diğerlerini beyan edeceklerdir. Şöyle ki; bir kişinin 15 milyon TL ve 30 milyon TL değerinde 2 konutu varsa, 15 milyon TL değerindeki konutu beyan etmeyip istisna tutacak, 30 milyon TL'lik konutla ilgili beyanname verecektir" açıklamasında bulundu.


Geri Dön