03 / 05 / 2024

Ödemiş 82. il mi olacak?

Ödemiş 82. il mi olacak?

Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Ödemiş, 82'nci il olma hedefiyle yola çıktı. "Ödemiş'in hak ettiği hizmetlere kavuşması için il olması şart" diyen Mahmut Badem, bu konuda Ankara nezdinde girişimlere başlayacaklarını açıkladı.




Türkiye'nin en büyük ilçelerinden biri olan Ödemiş, 82'nci il olma hedefiyle yola çıktı. "Ödemiş'in hak ettiği hizmetlere kavuşması için il olması şart" diyen Belediye Başkanı Mahmut Badem, bu konuda  Ankara  nezdinde girişimlere başlayacaklarını açıkladı. Başkan Badem'in gündeme getirdiği il olma talebi Ankara tarafından kabul edilirse, Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ ilçeleri Ödemiş'e bağlanacak. Ödemiş'in nüfusu ise 350 bine yükselecek. Ödemiş, Akdeniz Üniversitesi tarafından 2010 yılında yapılan araştırmada Türkiye genelinde il olmaya uygun ilçeler arasında 7'nci sırada gösterilmişti. 


Hizmet eksikliği

Ödemiş'in Küçük Menderes Havzası'nın başkenti konumunda olduğunu belirten Belediye Başkanı Mahmut Badem, "Ödemiş, hem tarihi geçmişi hem de sosyo-ekonomik gücüyle il olmayı çoktan haketti. Bunun artık hayata geçmesi için girişimlerde bulunacağız" dedi. Büyükşehir Belediyesi'nin Ödemiş ve çevresindeki ilçelere hizmet getirmede yetersiz kaldığını belirten Badem, il olması halinde Tire, Bayındır, Kiraz ve Beydağ'ın da Ödemiş'e bağlanması gerektiğini dile getirdi. Bir il olarak bu ilçelere çok daha iyi hizmet götürebileceklerini söyleyen Badem, "Ayrıca nüfusumuz da bu 4 ilçeyle birlikte 350 bine çıkacak. Merkezden gelen hizmetlerden daha iyi faydalanabilmek için de il olmamız şart" dedi. 


Helikopter yetmez!

Seçimlerden sonra bağlandıkları 120 kilometre uzaktaki  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nden yeterli hizmet alamamaktan yakınan Mahmut Badem, "Ulaşım son derece zayıf kalıyor. Hizmet anlamında da kalite düşüyor. Büyükşehir'den yeterli hizmet alamadığımızı en son yaşanan kar afetinde de gördük. Büyükşehir'in kendi partisinden belediyelere temin ettiği şeyleri bize de temin etmesi gerekir ama bu yapılmıyor. Siyaseten baktığımızda da İzmir'deki 2. bölge milletvekillerinin çalışmaları da geniş bir alana yayıyorsunuz. Bu vekiller helikopterleri olsa bile böyle geniş bir alana yayılmış bir bölgeye yetişemez. O bölgenin sorunlarına yeteri kadar vakıf olamaz" diye konuştu. Bu yüzden hizmetin yerinde yapılması gerektiğini dile getiren Badem, "Bu isteniyorsa Ödemiş, kesinlikle il yapılmalı. Ödemiş'in konumuna baktığınızda etrafında 4 ilçe var. Dolayısıyla toplam nüfus 350 bine vuruyor. Bu nüfusun yüzde 50'si de kırsalda. Yani Ödemiş ve çevresi zor bir coğrafya. Bu coğrafyanın zorluklarını aşmak için Ödemiş'in il yapılması kaçınılmaz" dedi.


60 kat büyüdü 

Badem, Bütünşehir Yasası ile Ödemiş Belediyesi'nin de yetki alanının daha da büyüdüğünü dile getirerek, "Bu yasadan önce Ödemiş 18 kilometrakareydi. 74 köy 9 beldenin katılımı ile bin 82 kilometrekareye çıktı. Yani 60 kat büyüdük. Bütün bu büyümeye rağmen özgelirlerimiz yüzde 40 azaldı. İller Bankası'ndan gelen pay da düştü. Gelirlerdeki düşüş bizi iş yapamaz hale getirdi. Yasanın biraz daha yerinde çözüme odaklanarak değiştirilmesi gerekiyor. Ödemiş il olursa her anlamda rahatlar" diye konuştu. 


Turizm atağı

Ödemiş'in bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu söyleyen Başkan Mahmut Badem, yeni dönemde turizm ile ilgili çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi. Badem, "Kış ve yayla turizmi anlamında Bozdağ ve Gölcük ikilisinden çok şey bekliyoruz. Ovaya indiğimizde Birgi gibi önemli bir beyliğe evsahipliği yapan, tarihsel dokusunu korumuş bir yerleşim birimimiz var. Ödemiş'in içerisinde müzelerimiz var. Özellikle Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi önemli bir potansiyel. İl olmamız halinde tarım ve hayvancılığımızın yanısıra turizm potansiyelimizi de çok daha geliştirebiliriz" dedi.


Bergama da sırada

Ödemiş gibi Akdeniz Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada, Türkiye'nin il olmaya en uygun 8 ilçesinde biri olarak gösterilen Bergama da il olmayı istiyor. CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın 2012 yılında TBMM'ye bu yönde bir kanun teklifi sunması Bergama'da büyük yankı bulmuştu. Teklifle ilgili haberin Yeni Asır'da yayınlanmasının ardından Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, belde belediye başkanları, siyasi parti ve oda başkanları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, mahalle muhtarları bir zirve düzenlemişti. Susam'ın da katıldığı toplantıda ilçenin il olma isteği dile getirilmişti.


Üniversite "uygun" demişti

Ödemiş, Akdeniz Üniversitesi'nin 2010 yılında yaptığı araştırmada Türkiye'de il olmaya uygun ilçeler arasında 7'nci sırada yer almıştı. İlçelerin, ile olan uzaklığı, merkez ve toplam nüfusu, yüzölçümü, belde sayısı, bağlanabilecek ilçe sayısı, bağlanabilecek toplam nüfus sayısı ve kişi başı reel ücret kriterleri dikkate alınarak yapılan araştırmada Ödemiş'in il olma şartlarını yerine getirdiği açıklanmıştı.



Yeni Asır


Geri Dön