23 / 12 / 2024

ODTÜ deprem bölgesi için ön inceleme raporunu paylaştı: Tünel kalıp sistemli binalar güven verdi!

ODTÜ deprem bölgesi için ön inceleme raporunu paylaştı: Tünel kalıp sistemli binalar güven verdi!

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerine ilişkin ön değerlendirme raporunu paylaştı. Raporda, tünel kalıp sistemli binaların, diğerlerine oranla çok daha iyi bir performans gösterdiği vurgulandı. İşte ayrıntılar...



Milliyet'ten Aslıhan Altay Karataş'ın haberine göre; 2000 öncesi inşa edilen binalardaki ağır hasar ve göçmeye sebep olan tipik eksiklikler “düz (nervürsüz demir) donatı kullanılması, yetersiz donatı detayı ve olası düşük beton dayanımı” olarak belirtildi. 

Ayrıca, raporda "Zemin kattaki veya subasman seviyesi üzerindeki yumuşak kat mevcudiyeti (binanın katları arasındaki rijitliğin farklı olması), birçok binada göçmenin anahtar nedenlerinden biridir" denilerek; kısmi dolgu duvarlı ya da dolgu duvarsız zemin katların iş yeri olarak kullanılmasının da kolonlarda plastik mafsallaşma olması ile bağlantılı şekilde ‘pancake’ tipi çökmenin (binaların üst katlarının alt katların üzerine çökerek yıkılması) sorumlusu olduğuna dikkat çekildi. 

ODTÜ deprem bölgesi için ön inceleme raporunu paylaştı: Tünel kalıp sistemli binalar güven verdi!

Pek çok binanın kiriş-kolon birleşim bölgesi hasarına maruz kaldığının altı çizilen raporda, "İlginç diğer bir hasar durumu ise, binanın yatay yükleri temele transfer edemeyerek devrilmesidir" ifadelerine yer verildi. 

2000 sonrasında yapılan betonarme binaların performansı için de "Yönetmeliklere göre tasarlandığı ve inşa edildiği farzedilen bu binalar eski tarihli binalara göre daha iyi performans göstermiştir" denildi. Fakat, 2002'den sonra yapılan 1000'i aşkın binanın, yönetmelikçe belirtilen performans hedeflerini ihlal ederek ağır ahsar gördüğüne ya da tamamen yıkıldığına dikkat çekildi. 

"Görünen odur ki, bu önemli gözlem bu binaların tasarım ve inşaat kalitesine dair daha detaylı incelenmelerini gerektirmektedir" ifadeleri kullanılan raporda, tünel kalıp binaların altı çizildi. 

ODTÜ deprem bölgesi için ön inceleme raporunu paylaştı: Tünel kalıp sistemli binalar güven verdi!

Bölgede yer alan tünel kalıp binaların, bağ kirişlerinde ve dolgu duvarlarındaki bazı hasarlarla beraber, diğer bina türlerine göre çok daha iyi bir performans gösterdiğine vurgu yapıldı. 

Bu durumun sebepleri de “genellikle kat alanının yüzde 2,5’undan fazla perde duvar alanı kullanılması, genellikle sıkı/sert zemin koşullarına sahip yerlerin seçilmesi, orta (4 ila 8) katlı yapıların inşa edilmesi” olarak açıklandı. 

Raporda, gözlemlenen bu performansın, yüksek derecede deprem riski olan bölgelerde yapılan binalarda belirgin orandaki perde duvar alanı kullanımına daha fazla güven sağladığı belirtildi. 

Marmara fayı en az 7,2 büyüklüğünde deprem üretecek! İstanbul'u ne bekliyor? Buz kestiren İstanbul depremi açıklaması...

İstanbul'da 0-4 yaş arası binada kiralar 37 bin 900 TL! Deprem sonrası yeni binalar uçuşa geçti!

Altında şiddetli deprem! Bu rakamları görenler darmaduman oldu! Hemen bakın! 27 Şubat 2023 altın fiyatları


Geri Dön