29 / 04 / 2024

OECD açıkladı! Her 10 işsizin biri Türkiye'de bulunuyor...

OECD açıkladı! Her 10 işsizin biri Türkiye'de bulunuyor...

Türkiye, 38 ülkenin yer aldığı OECD’de yüzde 9’luk işsizlik oranı ile Şili ile birlikte dördüncü sırayı paylaşıyor. OECD’deki 33.3 milyon işsizin, yüzde 9.3’ü Türkiye’de yer aldığı belirtildi.



İşsizlik oranları dünyanın birçok ülkesinde en az seviyelere gerilerken, Türkiye yüksek işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) üye 38 ülke arasında Türkiye, en yüksek dördüncü işsizlik oranının görüldüğü ülke olduğu kaydedildi. 

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; OECD ülkelerinde işsizlik oranı, Kasım 2023 itibarı ile yüzde 4.8 ile tarihi düşük seviyelerde seyretmeyi devam ettirdi. OECD ülkeleri  arasında en yüksek olan işsizlik oranı yüzde 11.9 ile İspanya’da olduğu kaydedildi. Buna göre, İberya ülkesini, işsizlik oranının yüzde 10.3 olduğu Güney Amerika ülkesi Kolombiya yüzde 9.4 ile komşu Yunanistan takip etmektedir. Türkiye ve Şili ise, yüzde 9’luk işsizlik oranı ile dördüncü sırada yer alıyor.

KADIN İŞSİZLİĞİNDE ÜÇÜNCÜYÜZ

Türkiye, işsizlik oranında OECD ortalamasını neredeyse ikiye katlamış ve Türkiye’de işsizlik oranı, kasım ayında 4 aylık düşüş serisini sonlandırarak yüzde 8.6’dan yüzde 9’a kadar çıktı. Kasım ayı itibarı ile Türkiye’de 3 milyon 116 bin kişi işsizken, OECD ülkelerindeki işsiz sayısı 33.3 milyon olarak gerçekleşti.  38 üyeli örgütteki nerede ise her 10 işsizden 1’i (yüzde 9.3) Türkiye’de yer alıyor. Yine aynı dönemde Türkiye’de erkeklerde işsizlik oranı yüzde 7.5, kadınlarda ise yüzde 11.8 olarak tahmin ediliyor. OECD ülkeleri arasında erkeklerdeki işsizlik oranında altıncı sırada yer almaktayız.. Kadın işsizliğinde ise üçüncü sıradayız. Kadınlardaki işsizlik oranında yalnızca İspanya ve Kolombiya, bizim üzerimizde bulunuyor. Geniş tanımlı işsizlik verilerine göre Türkiye’de işsizlik oranı yüzde 22.7 seviyesinde bulunuyor.

OECD açıkladı! Her 10 işsizin biri Türkiye de bulunuyor...

İSTİHDAMDA SON SIRADAYIZ

OECD ülkeleri arasında yer alan işsizlikte ise zirveyi zorlarken, istihdam oranında da sonuncu sıradayız. 2023’ün üçüncü çeyreğinde Türkiye’de 15-64 yaş aralığına çalışabilir nüfusun istihdam oranı yüzde 53.9, işgücüne katılım oranı da yüzde 59.5 olarak hesaplandı.

En yüksek işsizlik oranına sahip 10 ülke
Kasım 2023 İşsizlik Oranı (%) 

İspanya                          11.9

Kolombiya                        10.3

Yunanistan                      9.4

Türkiye                            9.0

Şili                                   9.0

İsveç                               7.9

Finlandiya                       7.6

İtalya                              7.5

Fransa                            7.3

Kosta Rika                      7.2

En düşük işsizlik oranına sahip 10 ülke
Kasım 2023 İşsizlik Oranı (%) 

Çekya                            2.4

Japonya                        2.5

Polonya                         2.8

Güney Kore                   2.8

Meksika                        2.8

İsrail                              2.8

İzlanda                          3.1

Almanya                        3.1

Hollanda                        3.5

ABD                               3.7

Türkiye, konut fiyat artışında zirvede: OECD rakamları tek tek açıkladı!

En fazla vergiyi Türkler ödüyor! Türkiye, ÖTV ve KDV'de açık ara Avrupa şampiyonu...

Türkiye ve Avustralya gelecek 10 yılda dünya et ihracatına damgasını vuracak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön