30 / 04 / 2024

Ofis sektörü hareketlendi!

Ofis sektörü hareketlendi!

Ofis ve iş yeri inşaatı için alınan ruhsat sayısı Kovid-19 salgınına rağmen artış gösterdi. Ocak-haziran döneminde ruhsat verilen ofislerin yüzölçümü 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 108 yükseldi ve 1.2 milyon metrekareyi geçti.



Kovid-19 salgını pek çok alanda olduğu gibi iş hayatında da değişimleri getirdi. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; evden çalışma veya hibrit model (yarı ev-yarı ofis) hayatlarımıza dahil odlu. Yaşanan bu değişimler ve biriken arz sebebiyle ofis piyasasında inşaatların yavaşlaması öngörülürken tam tersi yaşandı. 

Belediyeler tarafından geçtiğimiz senenin ilk 6 ayında 611 bin 747 metrekare ofis ve iş yeri inşaatı için ruhsat verilirken 2021'in ilk 6 ayında bu sayı 1 milyon 274 bin 765’e ulaştı. Yükseliş yüzde 108.4 oldu. 

Ofis sektörü hareketlendi!

Yeni ofis ruhsatlarına ilişkin açıklamlarda bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “2019 yılının ilk yarısında yaklaşık 495 bin, 2020’nin ilk yarısında 611 bin metrekare ofis ruhsatı alınmıştı. O nedenle bu yıl ocak-haziran için 1.2 milyon rakamı ciddi artış olarak karşımıza çıktı. Aslında son 20 yılın ilk 6 ay ortalaması 2 milyon metrekare civarında olduğunu da dikkate almak lazım” diye konuştu.

Ofis sektörü hareketlendi!

Maya yükselmenin sebebini ise şu şekilde anlattı:

“Bu dönemki yükselmenin temel nedeni ticari imarlı arsalarda home-ofis şeklinde konut yapıp satma iştahı olabilir. Gayrimenkul geliştiren firmalar ticari imarlı alana sadece ofis yapmak yerine yaşam alanı olarak kurgulamayı daha avantajlı görüyor.” 

Maya alınan ruhsatların piyasaya hemen arz şeklinde dahil olmayacağını, inşaatların bitirilme sürelerinin 3 seneyi bulabildiğini de belirtti. 

Ofis sektörü hareketlendi!

ANA PAZARLAR AYNI

Ticari gayrimenkul danışmanlık pazarında faaliyette bulunan Cushman - Wakefield Yönetim Kurulu Başkanı Tuğra Gönden, ofis ruhsatlarındaki yükselişin ana pazarlardaki nitelikli yapılardan kaynaklanmadığına, bu alanlarda yeni arzın bulunmadığına vurgu yaptı. Gönden, “Piyasada yeni, büyük ve nitelikli bina inşası söz konusu değil. Daha küçük yapılar ve home ofisler için alınan ruhsatlar artışı getirmiş olabilir” diye konuştu. Kovid-19'la beraber değişiklik gösteren taleplere ilişkinde açıklamalarda bulunan Gönden, “Mümkünse az katlı, camları açılan, bahçe teras gibi açık alanları olan, altyapısı, havalandırma sistemi iyi çalışan, çalışanlara sosyalleşme alanları sunan ofisler önümüzdeki dönemde öne çıkacak. Bundan sonra çalışma düzenini salgının gidişatı ve aşılanma oranları belirleyecek. Evden çalışılıyor bunu gördük ama bir yandan da çalışanlar arasında etkileşim için ofislere gidilmesinin şart olduğunu anladık. Ofislere dönüş olacak ama esneklik de kaçınılmaz” ifadelerini kullandı.

Ofis sektörü hareketlendi!

OTELDE YÜZÖLÇÜMÜ DÜŞTÜ, SAYI ARTTI

2021'in ilk yarısında inşaat ruhsatı alan oteller değerlendirildiğinde ise yüzölçümü olarak gerileme, bina sayısı olarak da yükseliş görülüyor. Geçtiğimiz sene ocak-haziranda 724 bin metrekare büyüklüğünde 292 bina için ruhsat verilirken bu sene, 614 bin metrekare büyüklüğünde 527 bina için ruhsat verildiği belirlendi. Bu da daha butik tesislerin hayata geçirildiğini ortaya koyuyor. 

İstanbul'un en yüksek ofis kirası hangi ilçede?

İstanbul'da A sınıfı ofis arzı 5.13 milyon metrekareye ulaştı!

Ofislerde kriterler baştan yazılıyor!


Geri Dön