29 / 04 / 2024

Oğuzhan Kara: İş kazaları yalnızca yasalarla önlenemez!

Oğuzhan Kara: İş kazaları yalnızca yasalarla önlenemez!

ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Oğuzhan Kara, iş kazaları karnesi hayli kötü olan Türkiye'de, sorunun yasalarla çözülemeyeceğini söyledi. "Asıl mesele mevzuatın yetersiz olması değil, mevzuatın uygulanmasındaki yetersizlik ve denetim noksanlığıdır" dedi..



ANGİAD Yönetim Kurulu Üyesi Av. Oğuzhan Kara, iş kazaları karnesi hayli kötü olan Türkiye'de, sorunun yasalarla çözülemeyeceğini söyledi. 


Av.Kara, "Asıl mesele mevzuatın yetersiz olması değil, mevzuatın uygulanmasındaki yetersizlik ve denetim noksanlığıdır" dedi. 

Av.Oğuzhan Kara; yakın tarihte Soma'da meydana gelen maden kazasında 301 madencinin, İstanbul'da yaşanan asansör faciasında ise 10 inşaatçının yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Türkiye'de iş kazalarının tamamen çığrından çıktığının altını çizen Av.Kara, "6552 Sayılı Torba Kanunu'na maden işçileri bakımından eklenen düzenlemeler olumlu olsa da sorunun yalnızca mevzuat düzenlemeleriyle çözülmeyeceği bir gerçektir. İş kazalarının önlenmesi konusu mevzuat tedbirlerini zorunlu kıldığı gibi mevzuat dışı tedbirlerin alınmasını ve bunların takip edilmesini ve denetilmesini de zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde iş kazaları kanununda asıl sorun mevzuatın yetersiz olması değil mevzuatın uygulanmasındaki yetersizlik ve denetim noksanlığıdır" dedi. 

Toplumsal bilinç şart iş kazalarının meydana gelmesinden işverenleri de sorumlu tutan Av.Kara, "işverenlerin eğitimsizliği ve vurdumduymazlığı kazalarda çok daha büyük etken" diye konuştu. 

Oğuzhan Kara. sorunun çözümüne ilişkin şu önerilerde bulundu: "İş kazaları konusunda ciddi biçimde toplumsal bilinç oluşturulması, bunun için de ilköğretimden başlayarak tüm eğitim kurumlarında bu konuya yer verilmesi, iş yerlerinde eğitim kapasitesinin artırılması ve geliştirilmesi, devletimizin eğitimin verilmesinde aktif rol alması faydalı olacaktır. Çok sayıda işçi çalışan büyük işletmelerde iş kazalarına daha az rastlanması gerekirken, bu işletme ve büyük inşaatlarda iş kazalarının ve ölüm oranlarının giderek artıyor oluşu dikkat çekicidir. Bu durum büyük işletmelerin yeterli bir şekilde denetlenmediğini göstermektedir." Sorumluluk alınmalı Av. Oğuzhan Kara, iş güvenliği kültürünün yerleşmesinin iş kazalarının önlenmesinde etkili olacağını ancak yeterli olmayacağını da vurguladı. Kara, "Firmaların yeterli denetimleri sağlamadığı taktirde maalesef önümüzde ki günlerde de üzücü hadiselerle karşılaşma olasılığımız yüksek olacaktır. Gerek Soma'da, gerekse istanbul'da meydana gelen iş kazaları ile bu kazaların hemen akabinde gerçekleşen diğer kazaların artık tekrarlanmamasını diliyor, herkesi sorumluluk almaya davet ediyoruz" diye konuştu. 


Milliyet Ankara 


Geri Dön