06 / 05 / 2024

Okul kantincilerinden kiralara düzenleme talebi!

Okul kantincilerinden kiralara düzenleme talebi!

Türkiye'de toplamda 28 bine yakın, İstanbul'da ise 3.500 okula ait kantin mevcut. Okullardaki kantinciler iflasın eşiğinde olduklarına vurgu yapıyor ve kira fiyatlarına ilişkin düzenleme yapılmasını talep ediyor.



Türkiye'de toplamda 28 bine yakın, İstanbul'da ise 3.500 okula ait kantin mevcut.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre; Kovid-19 salgını sebebiyle yaklaşık 16 aydır kapalı kalan kantin işletmeleri, ekonomik krizle karşı karşıya. İflasla burun buruna olduklarına dikkat çeken kantinciler, “Yüzde 40-60 oranında kira artışı isteyen yerler var, sesimizin duyulmasını istiyoruz” diyor. 

Okul kantincilerinden kiralara düzenleme talebi!

17 senedir kantin işletmeciliği üstlenen Tüm Kantin İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Arif Armağan Türkeş, Kovid-19 salgını sürecinde okul kantini işletenlerin problemlerinin çoğaldığını dile getirdi. “Pandemi döneminde iyice köşeye sıkıştık, çünkü gelirimiz sıfır oldu” diye konuşan Türkeş, birçok kişinin değişik işlere geçiş yaptığını ifade etti. Türkeş, “Ben de kantinim kapalı olduğu sürede geçinebilmek için arabamı sattım, elinde ufak tefek satabilecek ürünü olan, ürünlerini sattı. 25 bin TL kredi verildi ancak hibe değil. Bu kredileri de insanlar yedi bitirdi. 18 ay geçti, geliri olmayan insan aldığı krediyi nasıl ödesin” dedi. Türkiye genelinde özel okulların haricinde 28 bine yakın devlet okulu kantinin bulunduğunu vurgulayan Türkeş, şunları kaydetti:

“20 aydır okullarımız kapalı. Okullar kapalı olmasına rağmen bize mali kapanış izni vermediği için kapatamıyoruz da. Yani biz işi olan işsizler pozisyonundayız, vergilerimizi ödüyoruz, Bağkur ödemelerimizi yapıyoruz. Muhasebesel olarak maliyeden kapanış yapılamadığından muhtasar, KDV gibi ödemeler bizim borç hanelerine yazılıyor.”

Bu sektördeki çalışan sayısının 80 bini aştının altını çizen Türkeş, “16 Mart 2020’den beri aslında bu kişiler işsiz. Eylülde okullar açılabilirse eğer mevcut kiraları bile ödeyemeyecek durumdayız. En azından bir yıl ya kira ödemeyelim ya da kiralarımız yarı yarıya düşürülsün ki biz borçlarımızı kapatalım” diye konuştu.

Okul kantincilerinden kiralara düzenleme talebi!

‘KİRA ARTIŞLARI DA VAR’

21 senedir kantin işletmeciliği gerçekleştiren ve aynı zamanda İstanbul Kantinciler Esnaf Odası’ndan da olan Vedat Kaya ise okullar açılırken birçok kantin işletmecisinin işi bırakmış olacağına dikkat çekti. Kaya, “İstanbul’da 3 bin 500 Türkiye’de 25 bin kantinci şu an iflas etmişir aslında. Bu bir iflastır, kantinlerde satacak ürün de kalmamıştır, yargıya da taşıdık, çaresizce kapatacağız başka yolu da kalmadı” dedi. 

Bazı şehirlerde kira fiyatlarının da artış gösterdiğini de dikkat çeken Kaya, “Zaten zor durumdaydık, koronavirüs pandemisinde daha da zor duruma düşürdü” diye konuştu.

Kantincilerden kira yardımı talebi!


Geri Dön