22 / 12 / 2024

Ölen birinin çocukları ve karısı varsa kendi kardeşine miras düşer mi?

Ölen birinin çocukları ve karısı varsa kendi kardeşine miras düşer mi?

Çocukları ve karısı olan bir kişi vefat ettiğinde mirasları, belirli kişiler arasında paylaştırılır. Bu noktada, ölen kişinin kardeşlerine kalıp kalmama durumu merak ediliyor. Peki ölen kişinin mirası çocukları ve karısı olsa da kardeşlerine düşer mi? İşte bu miras konusunun ayrıntıları...



MİRAS KARDEŞİNE DÜŞER Mİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun resmi internet sitesi üzerinden bu konuyla ilgili açıklama yapılmıştır. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun açıklamasına göre, birinci dereceden yakınları hayatta iken ikinci dereceden yakınlar mirasçı olarak kabul edilmezler. Bu konuyla ilgili olarak "Allah'ın kitabına göre, yakın akrabalar birbirlerine (mirasçı olmaya) daha yakındırlar." şeklindeki ayet, aynı soy çizgisinde bulunan birinci dereceden akrabanın, daha uzak akrabayı miras hakkından mahrum bırakacağını ifade etmektedir. Ancak ölen kişinin erkek çocuğu, oğlunun oğlu veya babası bulunmuyorsa, erkek kardeş mirasta hak sahibi olarak kabul edilir.

Ölen birinin çocukları ve karısı varsa kendi kardeşine miras düşer mi?

ÖLEN KARDEŞİN MİRASI NASIL BÖLÜŞTÜRÜLÜR?

Eğer ana ya da baba hayatta ise, hayatta olan ana ya da baba için 1/4 pay ayrılır ve geri kalan 1/4 pay kardeşe düşer. Eğer miras bırakanın eşi ile paylaşım yapılmayacaksa, ana ve baba da hayatta değilse, miras tüm kardeşler arasında eşit bir şekilde bölüştürülür.

KARDEŞLER HANGİ DURUMLARDA MİRASÇI OLABİLİR?

Miras bırakanın kardeşleri, mirasın kendilerine geçebilmesi için birinci zümrede herhangi bir diğer mirasçının bulunmaması gerekmektedir. Eğer miras bırakanın altsoyu olarak sadece bir kişi varsa ve bu kişi sağ ise, miras otomatik olarak birinci zümrede kalmalıdır ve ikinci zümreye geçmeyecektir.

Ancak, miras bırakanın altsoyu yoksa, miras ikinci zümre olarak adlandırılan miras bırakanın anne ve babasına intikal edecektir. Eğer miras bırakanın anne ve babası hala hayattaysa, ikisi de mirasın başında yer aldıklarından dolayı miras bırakanın kardeşlerine bir şey kalmayacaktır. Ancak, anne veya baba ya da her ikisi de miras bırakanından önce vefat etmişlerse, miras bırakanın kardeşleri eşit paylarla mirasçı olacaklardır.

Çocuğu olmayan birinin mirası kime kalır?

Miras paylaşımında kardeşler farklı pay alabilir mi? 

Tenkis nedir? Tenkis davası ne demek?


Geri Dön