28 / 04 / 2024

Önalım hakkında üç aylık süre!

Önalım hakkında üç aylık süre!

Önalım hakkında üç aylık süre konusu nedir? Önalım hakkında üç aylık süre nasıl başlıyor, nasıl bitiyor, taraflar açısından bu süre nasıl işliyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Önalım hakkında üç aylık süre!


Önalım hakkında üç aylık süre nin işlemeye başlaması, dolayısıyla davacının yani hak sahibinin, önalım davasını açabilmesi için alıcının veya satıcının, satışı, tüm paydaşlara bildirmesi gerekiyor. Kanun, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara yapılacak bu satış bildiriminin noter kanalıyla olmasını öngörüyor. 


Kanun, 3 aylık sürenin işlemeye başlamasını, alıcı veya satıcının yapacağı noter bildirimine bağlıyor. Noter bildirimi dışında satışın yapıldığının başka yollardan öğrenilmesi, üç aylık sürenin başlaması için yeterli olmuyor. Yasal önalım hakkı sahibi, kendisine alıcı veya satıcı tarafından yapılacak noter bildiriminden itibaren üç aylık süre içinde, hakkını dava yoluyla kullanmazsa, sadece, o payı kazanan kişiye karşı önalım hakkını kaybetmiş oluyor.



Paylı mülkiyette birden çok paydaşın mevcut olması durumunda bunların hepsinin münferiden önalım hakkını kullanması mümkündür. Bu takdirde üç aylık süre, her paydaş için diğerinden bağımsız olarak işlemeğe başlıyor. Sürenin her paydaş hakkında başlangıç tarihi satışın kendisine noter aracılığı ile bildirildiği tarih olarak karşımıza çıkıyor.



Önalım hakkının süresi nedir?

Önalım hakkı nedir?

Önalım hakkından feragat!




Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön