28 / 04 / 2024

Önalım hakkında iki yıllık süre!

Önalım hakkında iki yıllık süre!

Önalım hakkında iyi yıllık süre nedir? Önalım davalarında iki yıllık süre konusu neye göre belirleniyor? Medeni Kanun'da bu konu nasıl yer alıyor? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizde yer alıyor..



Önalım hakkında iki yıllık süre


Paylı mülkiyette müliyet paylarının satışı durumunda ortaya çıkan önalım hakkı Medeni Kanun'da şöyle yer alıyor;



a. Önalım hakkı sahibi


Madde 732.- Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler.


b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre


Madde 733.- Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.

Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbidir ve satıştan önce veya sonra yapılabilir.

Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir.

Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.


Önalım hakkında iki yıllık süre!


Alıcı veya satıcı, satışı hak sahibine noter kanalıyla bildirmediği takdirde, 3 aylık süre işlemeye başlamıyor. Bu takdirde, hak sahibi önalım davasını satışın yapıldığı tarihten itibaren 2 yıl içinde açabiliyor. İki yıllık hak düşürücü sürenin işlemesi üç aylık sürede olduğu gibi noter bildirimi yapılmasına bağlı olmuyor. Çünkü burada süre bildirimden değil, satışın yapıldığı tarihten itibaren işlemeye başlıyor.


Alıcı veya satıcının satışı hak sahibine noter kanalıyla bildirmemeleri bir kusur oluşturuyor. Bunun sonunda da hak sahibi bu davayı ikinci yılın son günlerinde açsa bile, davalının (alıcının) satış üzerinden iki yıl geçtiğini, dolayısıyla taşınmaz ve payın değerinin arttığını, bu artışın keşif ve bilirkişi kanalıyla tespit ettirilerek önalım bedelinin buna göre yükseltilip ödenmesi gerektiğini ileri süremiyor.



Önalım davası nedir?

Önalım hakkından feragat!

Önalım hakkında üç aylık süre!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön