20 / 07 / 2024

Önce Amazon şimdi de Instagram! Arka arkaya dev ceza

Önce Amazon şimdi de Instagram! Arka arkaya dev ceza

AB, Amazon'un ardından en büyük ikinci cezası Instagram'a kesti Instagram tam 404 milyon euro para cezası ödeyecek. Nedeni ise çocuk bilgileri gizliliği...





Soruşturma iki yıldır sürüyordu, karar verildi


Veri Koruma Komisyonu 2020 yılında Instagram'a, 18 yaş altı kullanıcılarının hesap ayrıntılarını nasıl işlediğiyle ilgili bir soruşturma başlatmıştı. İrlandalı yetkililer soruşturma boyunca Instagram'ın 13 ila 17 yaş arasındaki kullanıcıların, emaillerini telefonlarını ve tüm verilerini nasıl tuttuğununu inceledi. Gizlilik ayarlarını kontrol etti.

 Önce Amazon şimdi de Instagram! Arka arkaya dev ceza

İnstagram itiraz edecek


Instagram'ın bağlı olduğu şirket Meta ceza kararı sonrası bir açıklama yaparak suçları kabul etmediklerini duyurdu. META aldığı kararla itiraz edeceklerini ve para cezasını da ödemeyeceklerini belirtti.


Açıklamada soruşturmayı yapanların eski verilere odaklandığını ve gizlilik ayarlarında yapılan değişiklikleri incelemediği belirtildi.

Verilen en yüksek cezalar

Katı kuralcı Avrupa Birliği Daha önce, Amazon şirketine 746 milyon euro para cezası vermişti.Instagram almış oldu. WhatsApp da 225 milyon euro para cezası ile 3. sırada yer aldı.


Öte yandan, İrlanda'daki Veri Koruma Komisyonu, Meta'ya ait diğer sosyal medya şirketleriyle ilgili başka bir soruşturma daha gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz yıl, insanların verilerini diğer Meta şirketleriyle paylaşma konusundaki şeffaflık kurallarını ihlal ettiği için WhatsApp, 225 milyon euro para cezasına çarptırılmıştı. Meta şirketinin bünyesinde Facebook, Instagram, Messenger ve Whatsapp bulunuyor. 


Geri Dön