19 / 05 / 2024

Örnekköy kentsel dönüşümde kriz: Ödemeler yapıldı ama evler tamamlanmadı, şimdi yeni ödeme isteniyor!

Örnekköy kentsel dönüşümde kriz: Ödemeler yapıldı ama evler tamamlanmadı, şimdi yeni ödeme isteniyor!

İzmir Örnekköy Kentsel Dönüşüm 4. Etap'ta teslim ve ek ödeme krizi yaşanıyor. Mağdurlar evlerinin söz verildiği tarihte teslim edilmediği gibi kendilerinden peş peşe ek ödeme istendiğini belirtti. İşte ayrıntılar..



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Örnekköy'deki kentsel dönüşüm için ilk ihaleyi 2018'de gerçekleştirmişti. Söz konusu projede 3 bin 520 konut ile 338 iş yeri inşa edileceği ve 6 bin kişinin faydalanacağı açıklandı. 

Ayrıca Örnekköy Kentsel Dönüşüm projesinde 4 bin 200 metrekaresi kapalı iki katlı yeni pazar alanı, taşıtlar için yaklaşık 30 bin metrekare açık ve kapalı otopark alanları, 3 bin 500 metrekare kapalı alanı olan spor tesisi binası ve sosyal alanların yer alacağı belirtildi. 

Ayrıca, proje ile bölgeye 68 bin metrekare yeşil alan ve 20 bin metrekare sosyal donatı alanı kazandırılacaktı. 

Örnekköy kentsel dönüşümde kriz: Ödemeler yapıldı ama evler tamamlanmadı, şimdi yeni ödeme isteniyor!

Aydınlık'tan Özgür Doğu Saymaz'ın haberine göre;  İzmir  Örnekköy Kentsel Dönüşüm projesi kapsamında paralar hak sahiplerinden toplandı ve her ihalenin ardından 2 sene içinde tamamlanma sözü verildi. 

Bazı etapların temel atma törenlerine CHP önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bazılarına da önceki Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katılım gösterdi. Çoğu etabın inşası da büyükşehir şirketi İZBETON’dan İş İnsanları Yapı Kooperatifi’ne devredildi. 

Şimdi Örnekköy Kentsel Dönüşüm projesinin 4. etabında vatandaşların ortada kaldığı gündeme geldi. 

380 adet konut ile 27 işyerinden oluşan 4. Etap inşaatı ihalesi 2022 yılında yapılmış ortaklardan 1 milyon liraya yakın para alınmış, bu yılın Ocak ayı için teslim sözü verilmişti. Bu tarih sonrasında Mayıs'a ertelendi. 

Örnekköy kentsel dönüşümde kriz: Ödemeler yapıldı ama evler tamamlanmadı, şimdi yeni ödeme isteniyor!

Şu an projedeki evlerden eser olmadığı, kaba inşaatın bile bitmediği belirtilirken, hak sahipleri bu defa “1.2 milyon TL daha verin, yüzde 70’ini bitiririz” teklifiyle karşı karşıya kaldılar.
 
Örnekköy 4. Etap inşaatı alanında mağdurlar konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Mağdur olan Uğur Kuzucu, konuyla ilgili "Yaklaşık 3 yıl, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ön ayak olmasına, İzbeton'un da garantörlüğüne güvendik ve hiç düşünmeden bu projeye girdik. Kentsel dönüşüm dediler, para kazanma maçı olmadığını söylediler. Temel atma törenine Tunç Soyer geldi, Sayın Kemal Kılıçdaroğlu geldi, Vali geldi, Ticaret Odası Başkanı geldi. Her şey güzel başladı. Şu anda konutların teslim edilmesi gerekiyordu, fakat teslim edilmesi bir yana ne zaman tamamlanacağını bile öngöremiyorlar. Kaldı ki biz ödememiz gereken paraların yüzde 95'ini ödedik. Kooperatif yöneticileri de bunu söylüyorlar zaten" açıklamasında bulundu. 

Kuzucu, "Paralar ödenmesine karşın çeşitli bahanelere sığınıp, taşeronla alttaşeron arasındaki sorunlar diyorlar, seçim diyorlar, depremi bahane yapıyorlar. Hatta çoktan bitmiş olmasına karşın, Kovid-pandemi zamanının bile arkasına saklanıp, ‘ne kadar para verirseniz o kadar inşaat ilerler! Yoksa bitmez’ deniliyor. Bir defa 10 aylık bir gecikmeden bahsediyorlar, ama bize 12 ay için yeni bir ödeme planı hazırlamışlar. Onu ödedikten sonra bile inşaat hala yüzde 70'ine gelebiliyor. Yani 10 ay artı 2 ay geçtikten sonra bile biz hala yüzde 70'teyiz. İnsanlar dairesini sattı, kiraya geçip buraya girdi, planlarını buna göre ayarladı" diye konuştu.

Örnekköy kentsel dönüşümde kriz: Ödemeler yapıldı ama evler tamamlanmadı, şimdi yeni ödeme isteniyor!

Yine bir başka mağdur olan Dilek Bolu da konuyu "52 yaşındayım. Almanya'dan geldim, kooperatiflerin Türkiye'de sıkıntılı olduğunu bilmeme rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi amblemini gördüm ve birçok uyarıya rağmen girdim. Durum ortada, evimiz bitmedi, verilen sözler tutulmadı. Bizi oldu bittiye getirdiler. Geçen sene bir toplantı olmuş mesela, bana hiçbir şekilde haber gelmedi.

Ön ödeme yaptık. Ondan sonra senelik, aylık… Her sene katlanarak 5.500, 7.700, 9.900 olarak ödedik. Şu an son senedeyiz 9.900 ödüyoruz ve bu yıl Aralık ayına kadar ödememiz gerekiyor. Ara ödemeleri her şeyi bitirdiğim halde benden yeniden ara ödeme ve 24 ay boyunca aylık 24.000 Tl istiyorlar. Ödeme planıymış, toplantı kararıymış… Eve şu an artı 1.1 milyon TL istiyorlar benden. 970 bin TL ödemiştik, 2 milyon 100'e çıktı. Kaldı ki, bitirme sözü de yok! Yalnızca yüzde 70’ini bitirme sözü veriyor. Ne zaman teslim alacağımız da belli değil. Toplantı dedikleri de şüpheli. Belki Dilek Bolu adına başka biri imza attı, bilemiyoruz…" diyerek anlattı.  

Oyunca Merve Boluğur yatırım için arsa arıyor!

'Altın alalım mı' diyenlerin beklediği yanıt İslam Memiş'ten geldi!

Tema İstanbul projesi için start verildi! Halkalı'ya 402 odalı yeni otel geliyor!


Geri Dön