02 / 05 / 2024

Orta gelir grubunun ev sahibi olması için programlar geliştirilmeli!

Orta gelir grubunun ev sahibi olması için programlar geliştirilmeli!

Markalaşan konut sektöründeki yeni projeler ağırlıklı olarak orta üstü ve üst gelir grubuna yönelik olarak inşa ediliyor. Alt ve orta gelirli kesim için TOKİ ve Emlak Konut GYO eliyle üretilen konutlar talebi karşılamada yetersiz kalıyor...



Türkiye'deki genç profesyonellerin ev sahibi olamadığını söyleyen Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Genel Müdürü Barış Onay, "Orta gelir grubunu ev sahibi yapmaya yönelik programlar geliştirilmeli" dedi. 


LÜKSE SINIR GELMELİ 

Şehir içinde arsa arzı oluşturmak gerektiğini ve kentsel dönüşüm çalışmalarının bu anlamda önemli bir fırsat olduğunu belirten Onay, bu alanlarda yapılacak yeni konut projelerinde orta gelirlilerin de dikkate alınılması gerektiğinin altım çizdi. Genç profesyonellerin şehir içinde çakşırken yüksek fiyatlar nedeniyle şehir dışından ev aldığımı belirten Onay,"Ülke olarak bir formül bulmalıyız. 

Mesela İngiltere'de karma bir projede tüm konutları lüks yapamıyorsunuz. Aynı alanda her gelir grubuna pay ayırmanız gerek. Biz de kendi koşullarımıza göre düzenleme yapabiliriz. 

Müteahhitlere vergi avantajı ya da ev alacak gençlere KDV kolaylığı sağlanabilir" dedi. Kentsel dönüşümle birlikte şehir içinde ultra lüks binalar üretileceğini ifade eden Onay, lüks konut üretimine sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi. Devletin düşük gelir grubuna loto usulü ev verdiğini ancak bunun yeterli olmadığım belirten Onay, "TOKİ kuruluşundan beri 500 bin konut üretti. Yılda 600 bin konut üretilen bir ülkede bu rakam yetersiz" dedi. 


Gülistan Alagöz/Hürriyet Gazetesi


Geri Dön