21 / 12 / 2024

Ortadoğu ülkelerinin yeniden inşasıyla Türk çimento sektörü canlanacak!

Ortadoğu ülkelerinin yeniden inşasıyla Türk çimento sektörü canlanacak!

Çimento sektöründe 50’nci yıllarını kutlamaya hazırlandıklarını anlatan Nuh Grubu Ortağı Rahmi Çuhacı, Filistin ve Yemen’in yeniden inşasının ihracat açısından can suyu niteliğinde olacağını söyledi.




Türk çimento sektörü komşu ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle daralan ihracat pazarını Filistin ve Yemen’in ‘yeniden inşası’yla aşıyor. Bu yıl sektörde 50’nci yılını kutlamaya hazırlandıklarını söyleyen Nuh Grubu Ortağı Rahmi Çuhacı, şu anda en iyi piyasa olarak savaş ortamından kurtulmaya çalışan Yemen ve Filistin’i gösterdi. Çuhacı, “Artık bu coğrafyalar yenilenecek. Öyle ya da böyle savaş ortamının, yıkıntıların izi silinecek ve altyapı, üstyapı gibi onca iş en baştan yapılacak. Bunun için de en şanslı ülke Türkiye. Bu coğrafya Türk çimentocusunun en iyi pazarları olacak” dedi. 


Kapasite fazla, ihracat şart

Türkiye’nin 90 milyon tonun üzerinde kurulu kapasitesiyle dünyanın en büyük 5’inci çimento üreticisi olduğunu belirten Çuhacı, bu üretimin iç piyasada tüketilmesinin mümkün olmadığını, sektör için ihracatın şart olduğunu dile getirdi. Ancak çevre ülkelerde yaşanan olumsuz gelişmeler ve dünya genelinde ekonomik sıkıntıdan dolayı ihracat kanallarının da daralmaya başladığını anlatan Çuhacı, şöyle devam etti: “Yapılan ihracat yarı yarıya düşmüş. Ancak bu kadar üretimi içeride tüketemeyiz. Zaten herkes çimentocu oldu. Çok farklı sektörlerden bu işi karlı gördükleri için sektöre girdiler ama ortada kar kalmadı. Zaman alacak ama Irak’ı da Suriye’yi de sonuç olarak baştan yapacaklar. Türkiye’nin birebir şu anda pazarları. Yeni pazar Afrika var. Nuh Çimento olarak bizim en büyük avantajımız gemi. Direkt yükleme yapabiliyoruz. Ayrıca Amerika’nın aldığı çimento kriterlerine de sahip 4-5 fabrikadan biriyiz.”


‘Biraz dişimizi sıkalım’

Daha önce Brezilya ve hatta Dominik Cumhuriyeti’ne kadar satılan çimentoda ise dünyada petrol fiyatlarının düşüşüyle sıkıntıya girildiğini anlatan Çuhacı, Rusya pazarının ise Rus Rublesi’nin değer kaybıyla zaten birkaç yıldır kötü giden bir pazar olduğunu söyledi. Çuhacı, “Uçak olayı, tamamen bahane oldu. İran ise dünyanın en büyük üreticilerinden biri, yani ambargonun kalkması yarar getirmeyecek, zarar getirmezse iyi. Ancak bu savaş ortamının tamamıyla bitmesinde en avantajlı ülke Türkiye olacak. Biraz daha dişimizi sıkalım” dedi.


Bir tuşla gemi yüklüyor

Rahmi Çuhacı, Nuh Çimento’nun 50 yılda üretiminin 50 milyon tonu geçtiğini belirterek, Hereke’de yer alan fabrikalarının Marmara Bölgesi’ndeki ve Türkiye’deki tek yerleşik bölgedeki en büyük fabrika olduğunu dile getirdi. Son 3 yılda her yıl ortalama yüzde 40 büyüdükleri bilgisini veren Çuhacı, “Büyümek için önemli bir avantajımız var. Fabrikamız deniz kıyısında. Bir tuşa basarak gemiye yükleme yapabiliyoruz. Günlük 12 bin tona yakın mal yükleyebiliyoruz. Amerika’ya Amerika standartlarında üretim yaparak mal gönderebilme özelliğimiz var. 60 tonluk büyük gemiler yükleyebiliyoruz. Paketli çimentoda 30 bin tonluk gemileri yükleyebiliyoruz. 700’e yakın çalışan var, taşeronlarla 1000 kişiyi buluyor” dedi.


Milliyet/Duygu Erdoğan



Geri Dön