28 / 04 / 2024

Ortak konut kredisi nedir? Nasıl çekilir?

Ortak konut kredisi nedir? Nasıl çekilir?

Ortak konut kredisi nedir sorusunun yanıtı ev alacak vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki ortak konut kredisi nedir? Nasıl çekilir?



Ev alacak vatandaşların merak ettiği ortak konut kredisi bankalardan arkadaş, kardeş, akraba veya  eş ile beraber ortak olarak yatırım ya da oturmak amacıyla kullanılıyor. Peki, ortak konut nasıl çekilir?

Konut kredisi kullanarak ev almak isteyen vatandaşlar ; gelirlerinin tek başına kredi çekmek için yeterli olmaması durumunda istenilen kişi ile beraber"ortak kredi" kullanabiliyor. Bankalar tarafından verilebilen bu kredi türüne ortak konut kredi deniyor.

Ortak konut kredisi kullanan vatandaşlar hem borca, hem de eve ortak olunuyor. Ortak konut kredisi bankalardan arkadaş, kardeş, akraba veya eş ile beraber ortak olarak yatırım ya da oturmak amacıyla kullanılıyor. Peki ortak konut kredisi nasıl çekilir?

Ortak konut kredisi çekerken bilinmesi gerekenler:
- Ortak tapu işleminde bankalar kişilerin adına ayrı ayrı krediler açarlar fakat ipotek konutun tamamına konulduğu için kişiler birbirinin borcundan da sorumlu olurlar.
- Kaç kişinin ortak tapu alabileceği bankalarda da net değildir. Bankaların Tahsis birimleri başvuran vatandaşları inceler ve buna göre karar verir.
- Tapu işlemlerinde ek bir masraf çıkmıyor ancak alıcılar toplam masrafı, ikiye bölünerek tapuya ödüyor.
- Bankalar ortak tapularda faiz oranı ve masrafları değiştirebiliyor. Genellikle çok fazla olmamakla birlikte bazı ek masraflar olabiliyor.
- Eğer ortak tapu yapacak kişilerden biri, bankanın kredi politikasına uymuyorsa ortak tapu işlemine banka da onay vermiyor.
- Eşlerde ortak tapu ile konut kredisi kullanabiliyor. Eşlerde de krediye uygunluk şartları aranıyor.
- Ortak tapular çoğunlukla kardeşler arasında yapılan bir işlem olarak biliniyor. Ortak tapu ikametleri farklı olan kardeşler arasında sıklıkla kullanılıyor.

 

Ev alacaklar dikkat! Konut kredisi faiz oranları düşecek mi? 


Geri Dön