03 / 05 / 2024

Ortak yerlerin onarımı!

Ortak yerlerin onarımı!

Apartmanlarda ortak yerlerin onarımı ve tadilatı konusu Kat Mülkiyeti Kanunu'nda açıkça yer alıyor. Bu kanuna göre ortak yerlerin onarımı nasıl gerçekleşiyor merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



Kat malikleri ortak yerlere herhangi bir müdahale konusunda kendi başlarına bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarayacak bütün yenilik ve ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılıyor.


Ayrıca kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramıyor. 



Bu gibi ortak yerlere müdahale, tadilat, onarım gibi konular Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 36 şöyle yer alıyor; 


Madde 36- Kat maliklerinden herhangi biri, tüm kat malilerinin rızası olmadıkça; anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler ile değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Kendi bağımsız bölümünde ise, ana yapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz.Ancak; tavan, taban veya duvarla birbirine bağlantılı bulunan bölümlerin bağlantılı yerlerinde,bubölüm maliklerinin ortak rızalarıyla , anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.



Ortak yerlere müdahalenin önlenmesi!

Ortak yerlerin kullanımı!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön