16 / 05 / 2024

Ortak yerlerin tescili!

Ortak yerlerin tescili!

Müşterek olarak kullanılan ve üzerinde söz hakkı bulunan ortak yerlerin tescili nasıl oluyor? Tapu Sicil Tüzüğünde yer alan hükümlere göre bu konu nasıl işleniyor? sorularının cevapları için haberimizde..



Ortak yerlerin tescili


Genel olarak gayrimenkullerin kullanım ve hakları tapu kütüğünde kayıt altında bulunuyor. Gayrimenkuller üzerindeki ortak yerlerin tescili nasıl oluyor? Tapu Sicil Tüzüğünde ye alan hükümlere göre bu konu nasıl açıklık kazanıyor diye soruyorsanız hemen cevaplayalım.


Söz konusu durum ile ilgili hükümler Tapu Sicili Tüzüğü kapsamında 26. maddede şu şekilde yer alıyor;


Madde 26 - Sosyal tesis, ticari mahal, yüzme havuzu, tenis kortu gibi taşınmaz mal veya bağımsız bölümler ortaklaşa kullanıma ayrılmış ise, malik sütununa faydalanan taşınmaz malların ada ve parsel veya bağımsız bölüm numaraları yazılır.

              

Ortaklaşa kullanılan yerler, faydalanan taşınmaz mallarda aynı ada ve parseliçerisinde olabileceği gibi, ortak sınırı olmaksızın ayrı ada ve parsellerde de bulunabilir.    

       

Faydalanan taşınmaz malların kütük sayfasının beyanlar bölümüne, ortaklaşa  kullanılan taşınmaz malın, hangi ada ve parsel veya bağımsız bölümle ortak olduğu belirtilir.  

    

Ortaklaşa kullanılan yerler, kanuni istisnalar dışında, faydalanan bütün taşınmaz mal maliklerinin birlikte istemleri olmadan müşterek mülkiyete dönüştürülemez.


Ortak yerlere müdahalenin önlenmesi!

Apartmanda ortak yerler nelerdir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön