22 / 12 / 2024

Ortaköy Camii 3 yıllık restorasyonun ardından bugün ibadete açılıyor!

Ortaköy Camii 3 yıllık restorasyonun ardından bugün ibadete açılıyor!

'Boğaz' ın incisi', 'Boğaz' ın maşallahı' olarak anılan tarihi Ortaköy Camii, 3 yıllık restorasyonun ardından bugün Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı cuma namazıyla yeniden ibadete açılıyor...



'Boğaz'ın incisi', 'Boğaz'ın maşallahı' olarak anılan tarihi Ortaköy Camii, 3 yıllık restorasyonun ardından bugün Başbakan Erdoğan'ın da katılacağı cuma namazıyla yeniden ibadete açılıyor.


Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 3 yıl süresince yürütülen restorasyon çalışmalarıyla tamamen yenilenen Ortaköy Camisi, bugün kılınacak olan cuma namazıyla yeniden açılıyor. Caminin özellikle taş işçiliği açısından göz kamaştıran bir görümüne kavuştuğu vurgulandı. Yaklaşık 7 milyon liraya mal olan restorasyon kapsamında dış cephelerde mikro kumlama yöntemiyle temizlik yapıldı. 1853'te Sultan Abdülmecit Han tarafından mimar Nigoğos Balyan'a yaptırılan Ortaköy Camisi, kubbesindeki aleminden zeminine kadar baştan aşağıya ele alındı. Daha önceki onarımlarda kullanılan çimento harçlar kaldırılarak, aslına uygun olan horasan harcı kullanıldı. Caminin yıpranan ahşap kısımları yenilenirken minarenin alemlerindeki kurşunlar da düzenlendi. Ayrıca caminin kalem işi bulunan yüzeyleri de elden geçirildi. Restorasyon sırasında 50 kişilik uzman ekibin görev yaptığı ifade edildi. 


TAŞLARI ÖZEL GETİRTİLDİ 

SABAH'a konuşan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, camide yüzyıllar içerisinde ciddi tahribata uğrayan taşların birebir benzerlerinin Pınarhisar'daki taş ocaklarından özel olarak getirtildiğini ve taşların üzerlerinde özel motif ve çiçek işleme çalışmalarının yapıldığını söyledi. Ertem, İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün birebir takibiyle Ortaköy Camisi'ni sil baştan onarmak amacıyla yürütülen hummalı çalışmalar hakkında şu detayları paylaştı: 

 Burada özellikle Ortaköy Camisi'nin yıpranan motifleri ve işlemeleriyle ilgili özel bir çalışma yürütüldü. Ciddi manada taş işçiliği yapıldı. 

 Bunun için caminin taşlarının birebir benzerleri Pınarhisar'daki taş ocaklarından özel olarak getirtildi. 

 Taşların üzerinde o dönemin çiçek ve motif çalışmaları yapıldı. 

 Onarım için günlük 50 işçi çalıştı. 

 Caminin dış cephesindeki aşırı kirlenme mikro kurulama yöntemiyle temizlendi. İç kısımdaki beton döşemeler ise hassas bir şekilde kesilerek alınıp ahşap döşemeler yapıldı. 

 Altın varak işlemleri kuyumcu titizliğiyle yürütülen caminin demir korkulukları da özel bir yöntemle temizlendi. 

 Caminin stucco sıvaları ise Milli Saraylar'dan özel olarak gelen uzmanlar tarafından gerçekleştirildi. 

 Zemininin çok kuvvetli olduğu ifade edilen cami, yıllar içinde pek çok deprem görse de dayanıklılığını koruyor. 


6 KEZ KAPSAMLI ONARIM GÖRDÜ

Sultan Abdülmacit Han tarafından 1853'te mimar Nigoğos Balyan'a yaptırılan Ortaköy Camisi, 1862, 1866, 1894, 1964, 1984 ve 2011 olmak üzere 6 kez kapsamlı restorasyondan geçti. Asıl adı Büyük Mecidiye Camisi olan fakat halk arasında Ortaköy Camisi diye bilinen cami, Boğaz'ın ışıklarını içine taşıyan geniş ve yüksek pencereleri ile göz kamaştırıyor. 



Burcu Çalık- Hasan Ay/Sabah 





Geri Dön