23 / 12 / 2024

Ortaköy Naciye Sultan Sitesi’nin havuzu imara aykırı çıktı!

Ortaköy Naciye Sultan Sitesi’nin havuzu imara aykırı çıktı!

İstanbul Ortaköy’deki lüks bir sitenin havuzu ve otoparkı kaçak çıktı. Konu yargıya taşındı Bilirkişi, “Yapılar Boğaziçi İmar Kanunu’na aykırı” dedi. 54 kat malikine yıkım için yazı gitti.



İstanbul Ortaköy’deki lüks bir sitenin havuzu ve otoparkı kaçak çıktı. Konu yargıya taşındı Bilirkişi, “Yapılar Boğaziçi İmar Kanunu’na aykırı” dedi. 54 kat malikine yıkım için yazı gitti.


İstanbul Boğazı’ndaki kaçak yapılara bir yenisi eklendi. Ortaköy’de Boğaz manzaralı Naciye Sultan Sitesi’ndeki kapalı otopark ve havuzun da kaçak olduğu belirlendi. Ünlü isimlerin de ev sahibi olduğu ve her biri 3-4 milyon dolar olan 38 daireli sitenin durumu, kat maliklerinden Musevi işadamı Doğan Kasadolu’nun kredi başvurusuyla ortaya çıktı.


‘İMARLI KONUT DEĞİL’ DEDİLER


Kasadolu, dairesini “teminat” gösterip bankadan kredi çekmek istedi. Banka, söz konusu dairenin arsa vasfında olduğunu belirterek, “Tapulu gayri menkulünüz imarlı konut niteliği taşımaması sebebiyle başvurunuz değerlendirmeye alınmamıştır” dedi. Talebi reddedilen Kasadolu, 4 bloğu iskansız olan sitedeki kaçak kapalı garaj ile havuzun yıkılması için hukuk mücadelesi başlattı.


DANIŞTAY YIKIM KARARINI İPTAL ETTİ


İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 Mayıs 2011’de toprak altı garajın yıkımı için karar aldı. Ancak, İstanbul 9. İdare Mahkemesi 2012’de kararı iptal etti, Danıştay 19. Dairesi de 6 Mayıs 2014’te iptal kararını onadı. Bu yüzden Belediye Boğaziçi İmar Müdürlüğü yıkımı gerçekleştiremedi. Kasadolu, bu kez İstanbul 16. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yıkım için dava açtı. Mahkeme heyeti yerinde keşif yaptı.


BİLİRKİŞİ MAHKEMEYE RAPOR GÖNDERDİ

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden Prof. Emin Savcı’nın bilirkişi raporunda, kapalı otoparkın Boğaziçi İmar Yüksek Kurulu’nun 1992 tarihli kararına aykırı olduğu belirtilerek, “Açık havuz, ona ait duş, WC gibi tesislerinin de kaçak olduğu tespit edilmiştir” denildi. Doğan Kasadolu, kapalı otopark konusunda Mimarlar Odası’na da tespit yaptırdı. 14 Nisan 2015 tarihli raporda da, “Projede garaj bulunmamaktadır. Kapalı garajın ruhsatsız ve kaçak inşa edildiği kanaatine varılmıştır” ifadesi kullanıldı. Şimdi gözler mahkemenin vereceği karara çevrildi.


KAPALI OTOPARK PROJEDE DE YOK


Doğan Kasadolu’nun başlattığı hukuk mücadelesi, sitenin açık havuzunun kaçak olduğunu, kapalı otoparkın da projede yer almadığını ortaya çıkardı. Kasadolu, havuz ve otoparkın yıkımı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe verdi.


‘Ortada haksız kazanç var’


EV sahibi olduğu sitenin kaçak yapılarına karşı hukuki mücadeleyi sürdüren işadamı Doğan Kasadolu, elindeki bilirkişi raporlarıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe vererek kapalı otopark ile havuzun kaçak olması nedeniyle tekrar yıkımını talep etti. Dilekçede, 143 parseldeki binanın iskanlı olduğu, diğer 5 parselde bulunan binaların ruhsata aykırı olduğu iddia edildi.

KOMŞULARINA ÇAĞRI YAPTI

Dilekçede, “Bu aykırılıklar tespit edilmeyerek maliklerin yararına hukuka aykırı haksız kazanca sebebiyet verilmiştir. Boğaziçi Kanunu’nun 13/b maddesi kapsamında bu alanlar hakkında yıkım kararı verilmesini talep etmek zorunda kalmaktayız” denildi. İşadamı, ardından 54 malike yazı göndererek kaçak kapalı otopark, havuz ile tesislerin 30 gün içinde projedeki eski haline getirilmesini istedi. “Aksi halde bu yönde işlem yapılmayacak ise cezai ve hukuki sorumlulukların sizlere ait olacağının bilinmesini isterim” dedi.


Sözcü


Geri Dön