01 / 05 / 2024

Osmangazi Köprüsü'nde son hazırlıklar tamam!

Osmangazi Köprüsü'nde son hazırlıklar tamam!

İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağını oluşturan ve Körfez’in iki yakasını birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü iki gün sonra trafiğe açılıyor.



İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’nun en önemli ayağını oluşturan ve Körfez’in iki yakasını birbirine bağlayan Osmangazi Köprüsü iki gün sonra trafiğe açılıyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı tören öncesi son hazırlıklar yapılıyor. Yap-İşlet-Devret Projesi ile yapımı tamamlanan 384 kilometre otoyol, 49 kilometre bağlantı yoluyla toplam uzunluğu 433 kilometreye ulaşan tarihi projede tüm hazırlıklar tamamlandı.


113 TABLİYE MONTE EDİLDİ

Projenin en önemli ayaklarından biri olan ve körfezin iki yakasını birleştiren Osmangazi Köprüsünde 113 tabliye bulunuyor. Kule keson temelleri tamamlanırken, nihai kot olan +252 metreye de ulaşılmış oldu. Ocak ayında ilk tabliye montajı başlanırken, toplam çalışmalar yaklaşık 3 yıl sürdü.

Otoyol üzerinde ise 3 büyük tünel bulunuyor. 7 bin 180 metre uzunluğundaki Orhangazi Tüneli’nde elektromekanik işleri ve BSK kaplama çalışmaları tamamlandı. 2 bin 500 metre uzunluğundaki Selçukgazi Tüneli ise büyük oranda bitti. 3 bin 210 metre uzunluğundaki Belkahve Tüneli’nde son işlemler sürüyor.


253 metre uzunluğundaki Kuzey Yaklaşım Viyadüğü de tamamlandı. Bin 380 kilometre uzunluğundaki Güney Yaklaşım Viyadüğün de tabliye su yalıtım, izolasyon ve asfalt kaplama çalışmaları tamamlandı. Gebze-Bursa kesiminde 12 adet, Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa kesiminde 6 adet, Kemalpaşa-İzmir kesiminde ise 2 adet olmak üzere toplam 20 viyadük yer alıyor. Gebze-Bursa arasındaki 7 viyadük tamamlanırken, 13 viyadükte ise çalışmalar sürüyor. Gebze-Orhangazi Bursa-Balıkesir-Kırkağaç-Manisa-İzmir arasındaki kesimlerde küçük çalışmalar devam ediyor. Otoyolun İzmir-Turgutlu-Kemalpaşa arasındaki 6,5 kilometrelik yol ise tamamlanarak trafiğe açıldı.


10 BİN KİŞİLİK İFTAR

30 Haziran akşamı Osmangazi Köprüsü’nün Dilovası ayağında 10 bin kişilik iftar yemeği verilecek. Yemeğe vatandaşlar ve protokolün yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım’ın katılması bekleniyor. Milli motor sporcumuz Kenan Sofuoğlu da köprü üzerinde davetlilere bir gösteri yapacak.


AÇILIŞ ÖNCESİ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Açılış öncesi Osmangazi Köprüsü ve bağlantı yolları havadan görüntülendi. Köprü üzerinin tamamının asfaltlandığı görülürken, bağlantı yollarında da son hazırlıklar gözden geçiriliyor. Toplam 7 bin 918 personel, Bin 634 iş makinesinin çalıştığı projede bugün kadar kamulaştırmalar dahil 12 Milyar 911 Milyon TL harcandı.


Milliyet


Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı


AK Parti Genel  Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Vatandaşlık hizmetlerinde devrim niteliğinde düzenlemeler geliyor. Evlenme ve ölüm gibi nüfus olayları için artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. Vatandaş bundan böyle mahkeme kararına ihtiyaç duymadan sorunlu ya da yanlış yazılımda olan adlarını, soyadlarını değiştirme hakkına sahip olacak." dedi.


Yıldırım, AK Parti  TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, gündeme ilişkin konular hakkında değerlendirmelerde bulundu. 


Toplulaştırma ve sulamayı birlikte ele aldıklarını, sulama yönetimindeki çok başlılığa son vereceklerini belirten Başbakan Yıldırım, "Sulama birliklerinin beceriksizliklerini ortadan kaldıracağız. Her işletmeyi Tarım Bakanlığından 16 bin personele zimmetlemiş bulunuyoruz. Her işletmenin bir uzman sorumlusu olacak. Hayvan varlığımızı da artırmak için ne gerekiyorsa çalışmaları yapıyoruz. Bu doğrultuda aile işletmelerini daha çok destekleyeceğiz. Genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği, bunlardan sadece bir tanesi..." diye konuştu.


 Hayvancılıkta  havza modelini geliştireceklerini anlatan Yıldırım, "Yetiştirici bölgesi", "Süt üretim bölgesi" gibi bölgelere ayıracaklarını, doğu ve güneydoğuyu yetiştiriciliğin merkezi haline getireceklerini, 550 lira olan buzağı desteğini daha da artıracaklarını kaydetti.


TİGEM'i damızlıkçılar birliği ve özel sektör iş birliği içinde damızlık üretim merkezi haline dönüştürdüklerini vurgulayan Yıldırım, "Tabiri caizse hayvan üretim merkezleri şekline dönüşecek. Meraların kullanımını sağlamak için mera ıslah alışmaların daha da hızlandırıyoruz." ifadesini kullandı.


Binali Yıldırım, AK Parti'nin,  hayatın her alanında ne ihtiyaç varsa çözüm üreten, sorunun parçası değil çözümün öncüsü olan parti olmaya devam ettiğini, bundan sonra da aynı anlayışla çalışacaklarını bildirdi.


- "Adınız hoşunuza gitmiyor, değiştirebileceksiniz"


"İçişlerinde vatandaşlık hizmetlerinde devrim gibi düzenlemeler geliyor" diyen Yıldırım, evlenme ve ölüm gibi nüfus olayları için artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacağını kaydetti.


Vatandaşın acısını, sevincini bir tarafa bırakıp, bürokrasiyle uğraşmayacağını ifade eden Başbakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Vatandaş bundan böyle mahkeme kararına ihtiyaç duymadan, sorunlu ya da yanlış ve sorunlu yazılımda olan adlarını, soyadlarını değiştirme hakkına sahip olacak. Soyadınızı beğenmiyorsunuz, mahkeme kararına lüzum yok. Değiştirebileceksiniz basit bir işlemle. Adınız hoşunuza gitmiyor, değiştirebileceksiniz. Bunun için mahkemelere gidip, duruşmalar yapıp, 'neden böyle oldu, niye değiştiriyorsun?' gibi sorulara vatandaş muhatap kalmayacak. Bununla da sınırlı değil. Önemli bir devrim; pasaport ve ehliyet işlemi  artık bundan böyle nüfus idarelerinden yapılacak. Polisten alınıyor, nüfus idarelerine veriliyor. Böylece emniyetteki 5 bin polis, trafikte, güvenlikte daha etkin, asli görevlerine dönmüş olacak. Ayrıca adres değişikliklerini bildirme, saklı nüfusa tescil kolaylıkları getirirken, bir değişiklik de evlendirme yetkisiyle ilgili olacak. Buna göre, Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi veriyoruz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek. Hayatın her alanında hizmetlerimiz kesintisiz devam ediyor."


- Osmangazi Köprüsü açılıyor


Başbakan Binali Yıldırım, 30 Haziran Perşembe günü Türkiye'nin gururu bir mega projeyi daha vatandaşların hizmetine sunacaklarını belirterek, İzmit'i Yalova'ya bağlayan, 50 yıllık hayalin gerçek olacağını, dünyanın dördüncü büyük köprüsü olan Osmangazi Köprüsü'nün hizmete hazır olduğunu açıkladı.


"Perşembe günü Cumhurbaşkanımızın huzurlarıyla Osmangazi, geçit vermeye başlıyor. Bayram müjdesini İstanbul, İzmir, Bursa, Yalova ve İzmit ile paylaşıyoruz. Ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olsun." diyen Yıldırım, bir hayalin daha gerçeğe döndüğünü vurguladı.


Başbakan Yıldırım, köprünün bin 550 metrelik alan açıklığı, 4 bin metreye yaklaşan toplam boyuyla dünyanın "4. Büyük harikası" olduğuna işaret ederek, İstanbul-İzmir seyahatini 3 saatin altına düşürecek, Bursa ile İstanbul'u komşu kapısı yaparak, 45 dakikaya indirecek bu dev eserin AK Parti iktidarının eseri olduğunu aktardı.


Yıldırım'ın "Onlar  konuşur" sözlerine, salondakiler "AK Parti yapar" karşılığını verdi.


Başbakan Yıldırım, "AK Parti yapar, yapıyor, yapmaya da devam edecek. Millet kime ne iş vereceğini iyi biliyor. Muhalefete konuşma görevi veriyor, AK Parti'ye çalışma görevi veriyor. Kabul etmek lazım konuşmak konusunda uzmanlıklarına saygı duyuyorum. Bizim onların konuşma ustalığına erişmemiz çok kolay değil." dedi. 


- "Hep beraber reisi Başkan yapalım" sloganı 


Solandaki gençlerin, "Hep beraber reisi başkan yapalım." sloganları üzerine Yıldırım, "Merak etmeyin, merak etmeyin o da olacak. O da olacak, o da olacak. Evelallah o da olacak. Hiç merak etmeyin. Ayrılmak yok, yola devam." karşılığını verdi. 


Başbakan Yıldırım, otoyolun, bittiğinde 5 ildeki toplam 25 milyona doğrudan hizmet vereceğine işaret ederek, İstanbul'dan Bursa'ya 45 dakika, İzmir'e 2 saat 50 dakika, Eskişehir'e 2 saatte gidilebileceğini kaydetti.


"Yol medeniyettir, medeniyetin gereğini yapmak da AK Parti'nin meziyetidir." diyen Yıldırım, yakıt ve zaman kaybından sağlanacak tasarrufun yılda 700 trilyon olacağını belirterek, bu paranın ise cepte kalacağını bildirdi.


AK Parti döneminde üç şeye çok dikkat ettiklerini, bunların az yakıt, az nakit, az vakit olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:


"Bütün yollarda, bütün projelerimizde az yakıt, az vakit, az nakit dedik. Yolları böldük, milleti birleştirdik. Yolları böldük, hayatları birleştirdik. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik, gençleri birleştirdik. Bu arada  bayram trafiğinden en fazla etkilenen bu bölgedeki vatandaşlarımızın gidiş ve dönüşleri rahat olsun diye köprünün açılışını öne aldık. Normalde daha sonra açılacaktı. Dedik ki 'bayram keyiften eziyete dönüşmesin, vatandaşlarımız  sevdiklerine kavuşmak için daha rahat seyahat etsin.' Bu nedenle köprüyü bayramdan önce açıyoruz. Bu vesileyle bayramda tatile çıkacak bütün vatandaşlara hayırlı yolculuklar diliyorum. Ama unutmayın yolların kralı yok, yolların kuralı var. Unutmayalım. Siz, siz olun kurallara uyun, sevdiklerinizi üzmeyin. Onlara sağ salim kavuşun, hasret giderin. Bayramınız zehir olmasın, dikkatli olalım, yorgun ve uykusuz yola çıkmayalım. Sizin mutluluğunuz bizim gururumuzdur."


- "Turizmde iyi gelişmeleri bekliyoruz"


Başbakan Binali Yıldırım, turizmle ilgili bazı güzel haberleri de vermek istediğine işaret ederek, "Yaşadığımız bölgesel ve küresel krizlerden, ikili sorunlarımızdan dolayı Turizm'de bu yıl beklediğimiz gelişme olmadı. Ancak, bayram tatilinin erken açıklanması ve uzun tutulmasıyla buradaki boşluğu bir nebze dolduğunu görüyoruz. İç turizmdeki hareketlenme sonucu doluluk oranları yüzde 80'in üzerine çıkmış bulunuyor. Rusya ve İsrail ile vardığımız mutabakatın semeresinin ilk önce göreceğimiz alanın da turizm olacağını düşünüyoruz. Burada da iyi gelişmeleri bekliyoruz. Böylece turizmde yaşanan olumsuzluklar senenin geri kalan kısmında giderilmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.


Antalya'da iki gün içinde büyük bir yangın felaketi olduğunu hatırlatan Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve belediyelerin olağanüstü gayretler göstererek, yangının kontrol altına alındığını bildirdi.


"Allah'tan can kaybı olmadı. Giden mal geri gelir ama giden can geri gelmez." diyen Yıldırım, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve ekibine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na, belediyelere ve teşkilatlara gösterdikleri gayretlerden dolayı teşekkür etti.


Konuşmasını bitirirken, "İdrak edeceğimiz Kadir Gecesi'nin mübarek olmasını, yaklaşan Ramazan Bayramı'nızı da kutluyorum." ifadelerini kullanan Başbakan Yıldırım, "Yaklaşan Kurban Bayramı" ifadesini düzelterek, "Gençler şaşırtıyor bizi. Kafa, beyin kalmadı. Milletimizin bayramı mübarek olsun. Eğer millet için bayram varsa, AK Parti için de bayram vardır. Önemli olan millettir. İnsanımızın mutluluğu, gülen yüzü bizim en büyük gururumuz, en büyük onurumuzdur." diye konuştu. 


Meclis'in yoğun gündemi olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, Danıştay ve Yargıtayın, istinaf mahkemelerinin kurulmasıyla yeniden yapılanmasını ele alan reform niteliğindeki düzenlemenin bu hafta içinde yasalaşmasını beklediklerini, AK Parti Grubu'nun kararlı şekilde milletin beklediği düzenlemeleri gecikmeden çıkarmak için gerekli çalışmaları titizlikle yapacağı inancını vurguladı.


 Yıldırım, "Sizlere güveniyorum, Allah'a emanet olun." diyerek, sözlerini tamamladı.  


Bu arada, Grup Toplantısı'na bazı il teşkilatlarından gelen gençlik kolları üyeleri, attıkları sloganlarla salonu coşturdu.


Gençler,  "Hep beraber reisi başkan yapalım", "Binali, Binali yıldırımsın Binali", "Türkiye seninle gurur duyuyor" , 'Binali Binali Türkiye'nin gururu" şeklindeki sloganların sık atılması üzerine, sözleri kesilen Başbakan Yıldırım, "Gençler  enerjinizi  fazla harcamayın. Gün uzun, akşama daha çok var. Bizler sizinle gurur duyuyoruz. Türkiye'nin geleceği sizsiniz." karşılığını verdi. 


AA



Bu haber Sabah'ta şöyle yer aldı:


Ekonomiye büyük katkı sağlaması beklenen Osmangazi Köprüsü’nde sona gelindi. Dev proje yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılacağı törenle açılacak

İzmit Körfezi'nin incisi Osmangazi Köprüsü yarın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle açılacak. İstanbul- Bursa arasını 3,5 saatten 40 dakikaya indirecek Osmangazi Köprüsü'nde yol emniyetinin bütünüyle sağlanacağını söyleyen Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bu proje sadece bir yol ya da köprü projesi değildir. Biz her zaman söylüyoruz; yol, hiçbir zaman tek başına sadece yol değildir. Yol medeniyettir, yol ufuktur, yol vizyondur, yol birlikteliktir, yol dostluktur. Büyük medeniyetler, büyük yollar üzerinde inşa edilir" diye konuştu.


KALKINMAYA KATKI YAPACAK

Türkiye'nin ulaşımdaki gözde projelerinden Osmangazi Köprüsü'nün açılışı öncesi SABAH'a açıklamalarda bulunan Ulaştırma Bakanı Arslan, köprü ve bağlantı yollarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Arslan, "Ülke ekonomisinin belkemiğini oluşturan İstanbul-İzmir aksında ülkemizin son yıllarda büyüme ve kalkınma hızına paralel olarak artan trafik yoğunluğu, yol güvenliği, seyahat süresinin uzaması gibi problemleri de beraberinde getirdi. Bu nedenle, bölgede gerçekleştirilen ve Osmangazi Köprüsü'nü içerisinde barındıran Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en kısa sürede tamamlanması özel önem arz ediyor" değerlendirmesinde bulundu. Arslan, "30 Haziran'da Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın katılacağı törenle bu dev projeyi milletimizin hizmetine vermenin mutluluğunu yaşayacağız" dedi.


YATIRIM İMKÂNLARI DAHA DA ARTACAK

İzmir -İstanbul otoyolu ile bölgeye yatırım imkânının artacağını ve bölgenin ekonomisinin daha da güçleneceğini söyleyen Arslan, "Bölgenin ve ülkenin ihracat kapasitesi artacak. Türkiye'nin ekonomi başkentleri olan İstanbul ile  İzmir  daha da yakınlaşacak. Ayrıca egzoz gazı salınımını da önemli ölçüde azaltarak bölgedeki hava kirliliğinin azalmasını sağlayacak. Yani maddi anlamda olduğu gibi çevreci yanıyla da dünyanın en büyük projelerinden birisi" değerlendirmesinde bulundu.


PROJE TAM GAZ DEVAM EDİYOR

2016 yılı sonuna kadar Kemalpaşa Ayrımıİzmir kesimi ile Gebze-Bursa arasındaki Otoyol Kesiminin tamamının yapım faaliyetlerinin tamamlanması planlanıyor.


10 BİN Kİ ŞİLİK İFTAR

1.5 saatlik Eskihisar- Topçular arasındaki mesafeyi 5 dakikaya indirecek Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla birlikte Kocaeli'nin Gebze ve Dilovası ilçelerindeki trafik yükünün de azalması hedefleniyor. 3 bin 590 metre tünelin yapıldığı otoyolu projesinin 53 kilometrelik kısmı tamamlandı. Yapımı yaklaşık 39 ayda tamamlanan, dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4'üncü sırada yer alan köprü dünya tarihine geçti. Projenin en önemli ayaklarından biri olan ve körfezin iki yakasını birleştiren Osmangazi Köprüsü'nde 113 tabliye bulunuyor. Öte yandan 30 Haziran akşamı Osmangazi Köprüsü'nün Dilovası ayağında 10 bin kişilik iftar yemeği verilecek. Yemeğe vatandaşlar ve protokolün yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım'ın katılması bekleniyor. Milli motor sporcumuz Kenan Sofuoğlu da köprü üzerinde davetlilere bir gösteri yapacak. Dilovası Kaymakamı Harun Şahin, "Proje, bölgedeki sanayi baskısını da bir miktar azaltacaktır. Bölgenin yaşanabilirlik standardını yükseltecektir" dedi.



Sabah


Geri Dön