25 / 12 / 2024

Osmangazi ve Sungurlu barajlarının köylere etkileri TBMM'de!

Osmangazi ve Sungurlu barajlarının köylere etkileri TBMM'de!

Osmangazi ve Sungurlu barajlarının yapımına ve bu projelerden etkilenen Şile köyleri ilgili soru önergesi hazırlayan MHP İstanbul Milletvekili Edip Semih Yalçın, sorularının Başbakan Yıldırım tarafından yanıtlandırılmasını talep etti..



Osmangazi ve Sungurlu barajlarının köylere etkileri TBMM de!


Osmangazi ve Sungurlu barajlarının yapımına ve bu projelerden etkilenen Şile köyleri TBMM gündemine taşındı. Konu ile ilgili soru önergesi hazırlayan MHP İstanbul Milletvekili Edip Semih Yalçın sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


Yalçın "İstanbul ili Şile ilçesine bağlı Gökmaslı, Çataklı, Soğullu, Hacıllı ve Göksu köyleri 1300’lü yıllarda kurulmuş eski yerleşim yerleridir. İstanbul'un tarihi kültürünü barındıran bu köyler, kırk yılı aşkın süredir mağdur durumdadırlar. Sebebi ise yapılması söylenen Osmangazi ve Sungurlu Barajlarıdır. " açıklamalarında bulundu.


Köylerinin sular altında kalma tehlikesi bir yana, inşa tarihi henüz belli olmayan baraj havzasında kalan, köylerdeki yerleşim alanlarına imar verilmemesinin köy sakinlerini maddi manevi kötü etkilediğini söyleyen Yalçın "Bu mağduriyetler yaşamsal zorlukların yanında, tarım ve hayvancılığa çok elverişli olan bu topraklan bırakıp göç etmelerine neden olmaktadır." diyerek 5 soru sordu.


Yalçın'ın soruları

1- Osmangazi ve Sungurlu barajlarının yapımı ne zaman planlanmaktadır?


2- Projeden etkilenen nüfus ve hane sayısı kaçtır? Bunların gelir durumlan geçim kaynaklan nelerdir?


3- Barajın yapılması halinde köy sakinlerine alt yapısı yapılmış bir köy yeri gösterilmesi planlanmakta mıdır? Tespit edilen bir yerleşim yeri var mıdır? Varsa burası hangi bölgelerdir?


4- Tarihi değerlerimizi taşıyan köylerimizin ve verimli tarım arazilerinin yok olmaması adına; tek, büyük baraj projesinin yerine, dünyada çeşitli örnekleri bulunan su havzasının yataklarına yapılacak paket barajlar projesi düşünülmekte midir?


5- Projeden etkilenen köy halkının karşılaşabileceği maddi manevi sıkıntıları en aza indirmek veya önlemek, varsa kültürel varlıkların zarar görmemesini sağlamak amacıyla yaptığınız çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?





Geri Dön