18 / 05 / 2024

Otel ve tesislere sıfır vergi kolaylığı geliyor! 2025'e kadar uzatılacak!

Otel ve tesislere sıfır vergi kolaylığı geliyor! 2025'e kadar uzatılacak!

Meclis’teki kanun teklifiyle koskoca otel ve tesislere "sıfır vergi" kolaylığı sağlanacağı gündeme geldi. İşte ayrıntılar...



Söz konusu vergi kolaylığının 31 Aralık 2022 tarihinde sona erdiğine dikkat çeken T24 köşe yazarı Murat Batı, "Böylelikle belediyeler de 2022 yılında 2023 yılı bütçelerini yaparlarken bu bölgelerden alınacak milyon/milyar TL’lik gelir tahminlerini yapıp yasal süreçlerini tamamladılar" açıklamasında bulundu. 

Bu sürenin sona ermesinin ardından alınamayan gelirlerin tahsil edilmeye başlanacağını vurgulayan Murat Batı, "Örneğin Bodrum Belediyesi bu yerlerden 2023 yılında 250 milyon TL gelir elde etmeyi hedefliyor ve bütçesini de buna göre yaptı" şeklinde konuştu. 

Otel ve tesislere sıfır vergi kolaylığı geliyor! 2025 e kadar uzatılacak!

Murat Batı, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin 22’nci maddesinde bu vergi kolaylıklarının sürmesinin ve 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatılmasının yer altığını belirtti.

"Ülkemizin bazı yerleri diğer yerlerine göre fiyat açısından oldukça pahalı. Paha açısından daha kıymetli yani" ifadelerini kullanan Batı, Örneğin Ege kıyıları; Marmaris, Kaş, Çeşme, Bodrum'un parasal açıdan kıymetli topraklara sahip olduğuna, arsa fiyatlarının milyon liralarla hatta milyon dolarlarla ölçüldüğüne dikkat çekti. 

Konuya ilişkin "Bu bölgelerde yukarıda bahsettiğim vergi vs ödenmeyen suya dörtte bir fiyat verilen koskoca beş yıldızlı oteller kurulsa ve onlar da bu dediklerimi ödemezse, ne derdiniz?" diye konuşan Batı, bunun adil bir durum olmadığını savundu. 

Otel ve tesislere sıfır vergi kolaylığı geliyor! 2025 e kadar uzatılacak!

Vergisel kolaylığın küçük iş yerleri, küçük esnaflar için devam etmesi gerektiğinin altını çizen Murat Batı, "Ancak bu yerler için zaten Büyükşehir Belediyesi Kanunu’na 16 Ekim 2020’de Ek madde 3 eklenerek onların bu vergisel kolaylıklardan yaralanmasını sağlamak üzere bir hüküm bulunmaktadır. Yani küçük esnaf ve işletmeler kırsal bölgelerde vergisel kolaylıklara sahipler" diyerek onların faydalanmayı sürdüreceğini belirtti. 

Murat Batı, konuyla ilgili "Ege kıyılarında, turistik bölgelerde devasa otel ve tesislerin de hiç vergi, harç ödenmemesi için düzenlenmiş madde hükmünden istifade etmesi zaten adil bir uygulama değildi" açıklamasında bulundu ve 31 Aralık 2022 tarihine kadar yararlanıldığını belirterek, "Ama bu saatten sonra devam ettirmek için Af Kanunu teklifine madde konulması hem belediyeleri bu işletmelerden elde edeceği gelirlerden mahrum bırakacak hem de vergide adaleti ciddi oranda zedeleyecektir" ifadelerini kullandı. 

Asgari ücretli çalışan birinin emlak vergisi ödeyeceğini vurgulayan Batı, Samsun’da, Ankara’da, Bingöl’de tüm illerde küçük esnafın emlak vergisi ve diğer vergi/harçları ödeyeceğini belirtti. Ancak bu bölgede kurulan 5 yıldızlı bir tesisin suya dörtte bir ödeyecek üstüne üstlük vergi ve harç da hiç ödemeyeceğini dile getirdi. 

Murat Batı, bu maddenin yasadan çıkarılmasının gerektiğini aktardı. 

İmar barışı bekleyenler dikkat! İmar affı geliyor mu? Şimdi bu son dakika detaylarına bakın! 2023 imar affı...

Aile Bakanlığı 2023 ödemeleri resmen açıklandı! Yatırılan bu paraları duyanların aklı başından gitti! Aman kaçırmayın

Türk Lirası, dolara karşı yine yenik! TL, 29 günde dolara karşı yüzde 0,53 eridi!
  


Geri Dön