27 / 11 / 2024

Otis'in Zorlu Tower için ürettiği asansörlerin hızı saniyede 7 metreye ulaşıyor!

Otis'in Zorlu Tower için ürettiği asansörlerin hızı saniyede 7 metreye ulaşıyor!

Otis, Zorlu Tower için Türkiye'nin ilk çift katlı asansörlerini üretti. Bu asansörlerin hızı saniyede 7 metreye ulaşıyor. Bora Gülan, Beylikdüzü fabrikasına 15 milyon dolarlık yeni yatırım yaptıklarını söyledi.






Otis Türkiye ve Orta Doğu Direktörü – United Technologies BIS Başkan Yardımcısı Bora Gülan, Beylikdüzü fabrikasına 15 milyon dolarlık yeni yatırım yaptıklarını söyledi. 2013’ü 110 milyon dolar ciroyla kapatan şirketin bu yıl için ciro hedefi 125 milyon dolar. Pazarın en büyük şirketi olan Otis Türkiye, aynı zamanda bölge merkezi. Bora Gülan, 16 ülkeden sorumlu. Gülan’ın verdiği bilgiye göre Türkiye’de pazarın büyüklüğü 1 milyar dolar. Bunun yüzde 40’ı servis işinden geliyor. Otis Türkiye de bu alanda büyümek için şimdiye kadar 8 servis şirketini satın almış. Gülan, “Sektörde 3 bin 500 firma var. Avrupa’nın tamamında bile bu kadar firma yok. Büyük sıkıntı. Sektörde büyük fırsatlar var ama merpen altı üretim nedeniyle hızlı gelişemiyor. Yılda 15 bin yeni asansör satılıyor. Kurulu asansör sayısı 270 bin. İspanya’da 1 milyon! Biz serviste 150 markaya hizmet veriyoruz. Her ay periyodik bakım şart. Daire başı bir paket sigara fiyatına bakım yapılıyor. Derneğimiz AYSAD, çok yönlü bir çalışma yapıyor. Asansör mevzuatı AB ile aynı ama uygulama sorunları var. Bu yüzden ölümlü kazalar oranı yüksek. Ayda ortalama 4 - 5 can kaybı oluyor” dedi. 


Çift katlı asansör üretiyor 


Türkiye’nin ilk panoramik (Sürmeli Otel- 1983), en hızlı ve en yüksek (İstanbul Sapphire, Kanyon, ve İş Kuleleri) bina asansörlerini yapan Otis Türkiye, aynı zamanda Türkiye’de üretim yapan tek uluslararası asansör firması. Şimdi kapasite artırım yatırımı yapıyor. Bora Gülan, “Avrupa’da 50 kişiye bir asansör düşüyor, Türkiye’de 300 kişiye bir. Oysaki şehirleşme oranı her ikisinde de aynıdır. Kapasite artırıyoruz, yeni ürünler de geliyor. Durduğunda iki kata birden hizmet veren çift katlı asansörler geliyor. 5 kiloluk para asansöründen 50 bin kiloluk kamyon taşıyan asansörlere kadar. Zorlu Tower ofis projesi için Türkiye’nin ilk çift katlı asansörlerini ürettik. Hızı saniyede 7 metreye ulaşıyor. Türkiye’nin en hızlı asansörü unvanını 1 metre daha yukarı taşıdık. 70 kişiye kadar taşıma kapasitesine sahip makine dairesi olmayan asansör ürettik. Avrupa, ABD, Asya ve Ortadoğu’da çok özel projelere imza attık. Otis Türkiye, Avrupa’nın en önemli 3 üretim üssünden biridir. Beylikdüzü fabrikasında yıllık 1.700 adet asansör üretiyoruz. Servis portföyümüz 11 binin üzerinde asansör ve yürüyen merpene, 80 yıldır hizmet veren asansörlere servis sağlıyor” dedi. 


Elektriğini üreten asansör var 


Endüstrinin tasarrufl u ürünlere yöneldiğini, elektrikler kesildiğinde bile çalışan, kendisi enerji üreten asansörler geliştirildiğini anlatan Bora Gülan, “Bir saç kurutma makinesinden daha az elektrik tüketen üretimler yapıyoruz. Ödüllü Gen2 sistemi ile yüzde 50 enerji tasarrufu sağlıyor. Dünyada sayısız projede kullanılıyor. Yağlama gerektirmeden temiz ve çevreci bir kullanım sunuyor. ReGen tahrik sistemiyle açığa çıkan elektrik geri kazanılıyor. Tam yüklü kabinin aşağı, hafif yüklü kabinin yukarı doğru hareketi esnasında açığa çıkan elektriği şebekeye geri kazandırıyor. Böylece enerji tasarrufu yüzde 75’e ulaşıyor. Gen2 Switch, aküsü sayesinde elektrikler kesildiğinde dahi 100 defa daha çalışıyor. Asansör çalışırken açığa çıkan enerji aküye geri verilerek, sonraki seyirlerin elektrik ihtiyacı için hazırda bekletiliyor. Bugüne kadarki en verimli asansör olan Gen2 Switch, geleneksel asansörlerden yüzde 81 daha verimli. Akıllı asansörler geliyor. Daha fazla yönlendirme teknolojisiyle çalışan ürünler gelişiyor” diye konuştu.



Dünya


Geri Dön