05 / 05 / 2024

Otomobil fiyatlarına ambargo zammı! 2023’te fiyatlar ne olacak?

Otomobil fiyatlarına ambargo zammı! 2023’te fiyatlar ne olacak?

Rusya tarafından Avrupa'ya uygulanan doğalgaz yaptırımı sıfır kilometre araba fiyatlarını da etkiledi. Sektör temsilcileri 2022 sonuna dek sıfır araç fiyatlarının artacağını açıkladı. Bu kapsamda sıfır kilometre araç fiyatlarında yılsonunda ortalama yüzde 20 artış görebiliriz.



ÇÖZÜLECEK GİBİ DEĞİL

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin 2020 yılına dair verileri doğrultusunda toplam enerji tüketiminde doğalgazın yüksek paya salip olduğu ülke yüzde 37,6 oranıyla Hollanda, sonrasında yüzde 32,3 ile Maceristan, yüzde 30,0 ile İtalya, yüzde 29,3 ile Belçika, yüzde 26,8 ile Almanya oldu. Türkiye ise yüzde 25,7 oranıyla altınca sıraya adını yazdırdı.

Aşçı, “Ancak şunu ayrıştırmak lazım, ülkemizde yaşanan enerji maliyetlerindeki artış, araç üretiminde yüzde 15’ler seviyesindeyken Avrupa’da maliyet artışından öte, gerçek bir enerji krizinden söz ediyoruz” sözlerine yer verdi.

Öte yandan Aşçı, “Rusya, elindeki son kozu Avrupa’ya karşı hayata geçirmiş durumda, bu da araç üretimi gerçekleştiren fabrikalar özelinde de ciddi bir krizi tetikleyecektir, zira resesyondan bahsediliyor. Ancak bu kriz durumu, ülkemizin alternatif bir pazar olmasına da kısa vadede fırsat verebilir, tedarik edilebilecek belirli ürünler noktasında da Türkiye ilk tercih olabilir. Yerli üreticiler olarak bizim yeni bir pozisyon almamız gerekiyor. Avrupa ülkeleri alternatif enerji kaynakları bulma arayışında olsa da bugün yarın çözülecek bir sorun değil” dedi.

En ucuz sıfır Honda’nın fiyatı belli oldu! Honda 4 Ekim 2022 fiyat listesi  

Fabrika çıkışlı ikinci el araç dönemi

BOTAŞ iddialarının ardından Gazprom iki ülkenin borcunu erteledi


Geri Dön