06 / 05 / 2024

Otomobil piyasasında bir efsanenin sonu geldi! Dizel araba satışları düşüyor elektrikli oto satışları artıyor

Otomobil piyasasında bir efsanenin sonu geldi! Dizel araba satışları düşüyor elektrikli oto satışları artıyor

Kısa bir süre öncesine kadar piyasada en çok rağbet gören otomobil tipi olarak bilinen dizel motorlu araçlar mazotun 30 liraya kadar yükselmesi ve elektrikli otomobil üretminin hız kazanması nedeniyle düşüşe geçti. Dizel motorlu araçlar yakın bir tarihte üretimden tamamen kaldırılacak.



Otomobil piyasasında talep gören otomobiller hızlı bir değişim sürecine girdi. Artan enerji maliyetlleri, küresel ısınma tehdidini gittikçe etkisini artırması nedeniyle büyük ölçekli otomobil firmaları benzinli ve dizel motorlu araçların üretimini yakın bir tarihte sonlandıracak. Önümüzdeki dönem yollarda şimdiden atalarını görmeye başladığımız hibrit teknoloji ve elektrikli araçlara bırakacak.

Türkiye otomotiv pazarında da dünyadaki akımla bağlantılı olarak elektrikli araçların satışları arttı. Bir döenm en çok talep gören dizel motorlu ve dizel motor otomatik vites seçenekli araçların satışları gözle görülür bir şekilde düşmeye başladı.

Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) yaptığı derlemeye göre, yılın ilk yarısında otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 9,3 azalışla 357 bin 904 adede geriledi.

Söz konusu dönemde otomobil satışları yüzde 10,3 azalarak 278 bin 282 adet, hafif ticari araç pazarı da yüzde 5,6 düşüşle 79 bin 622 adet olarak gerçekleşti.

Otomobil pazarı motor tipine göre değerlendirildiğinde, dünya genelinde artık yavaş yavaş üretimi azaltılan ve ileride üretiminin tamamen durdurulması planlanan dizel motorlu otomobil satışlarındaki düşüşün sürmesi dikkati çekti. Üreticilerin geçmiş yıllara kıyasla daha az dizel motorlu aracı piyasaya sunması da dizel satışlardaki azalışta önemli etkenlerden biri olarak kabul ediliyor.

Oto gazlı otomobil satışlarında da azalış kaydedildi. Gelecekte içten yanmalı motorlu otomobillerin yerini alması beklenen hibrit ve elektrikli otomobillerin satışları ise son dönemlerde olduğu gibi artmaya devam etti.


Geri Dön