01 / 05 / 2024

Otomobilden cep telefonuna… Yedek parça yok diyen servisler tazminat ödeyecek

Otomobilden cep telefonuna… Yedek parça yok diyen servisler tazminat ödeyecek

Ticaret Bakanlığı’nın yeni hazırlayacağı uygulamaya göre; garanti süresi bitse bile elektronik cihazlara kullanım boyunca bakım - onarım hizmeti zorunlu yapılacak. Marka ismi kullanılarak yetkili servis aldatmacası önlenmiş olacak. İşte detaylar...



Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine tüketici kişilere satış sonrası hizmetlerinde değişiklik yapılacak. Ticaret Bakanlığı’nın yeni yönetmelik taslağına göre, garanti süresi bitse dahilinde elektronik cihazlar için kullanımları boyunca satış sonrası bakım - onarım hizmeti uygulanacak.

Yetkili olmayan tamirci kişiler, ünlü cep telefonu veya bilgisayar firmalarının adlarını tabelalarına yazarak, o markanın yetkili servisi olmuş gibi bir algı yaratmayacak. Bilgisayar, tablet, cep telefonu, televizyon, 20 gün içinde aynı zamanda otomobiller ise 45 gün içinde tamir edilip tüketiciye verilmek zorunlu hale gelecek.

GARANTİSİ BİTMİŞ OLSA BİLE…

Ticaret Bakanlığı’nın ekim ayında yürürlüğe girmesi öngörülen yönetmelik taslağına göre, garanti zamanı biten ürüne de satış sonrası bakım - onarım hizmeti verilecek. Bu şekilde bakanlığın belirlediği kullanım ömrü sayılacak. Cep telefonunda, bilgisayarda, tablette kullanım ömrü beş yıl, televizyon, müzik aletleri ve müzik setlerinde yedi sen, otomobillerde ve motorsikletlerde ise 10 yıl, elektrikli scooterlarda 15 yıl kullanım ömrü olduğu kabul görmüş olacak. Bu süre dahilinde sahip olduğu cihazla ilgili bakım ve onarım hizmeti alamayanlar, zararlarının tazminini arz edebilecek.

Yedek parça bulunamaması gibi gerekçelerle satış sonrası hizmet vermeyenler de tazminat ödeyecek. Tazminatlar yerli üreticilerden istenebileceği gibi ithalatçılardan da talep edilebilecek.

Otomobilden cep telefonuna… Yedek parça yok diyen servisler tazminat ödeyecek


Geri Dön