09 / 05 / 2024

Otomotiv ihracatı 1 senede yüzde 5 arttı! 

Otomotiv ihracatı 1 senede yüzde 5 arttı! 

Türkiye'nin otomotiv endüstrisi Ekim 2022'de 2,65 milyar dolarlık ürün ihraç etti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...



Otomotiv endüstrisinin alt ürün grupları incelendiğinde, yüzde 13 artışla 1 milyar 69 milyon dolara ihracatı gerçekleştiren "tedarik endüstrisi", sektör ihracatında en büyük ürün grubu şeklinde kaydedildi. 

"Binek otomobil" ihracatı Ekim 2022'de yüzde 20 gerileyerek 748 milyon dolar olurken "eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar" dış satımı ise yüzde 4 azaldı ve 448 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Otomotiv ihracatı 1 senede yüzde 5 arttı!  

Ekim 2022'de en yüksek oranlı ihracat artışı "çekiciler" grubunda kaydedildi. Çekiciler ihracatı yüzde 95 arttı ve 214 milyon dolara ulaştı. 

Ekim ayında  en büyük pazar olan Almanya'ya yüzde 15  yükselişle 404 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. 

Birleşik Krallık, 285 milyon dolarlık ihracat rakamıyla ikinci büyük pazar olarak kaydedilirken, bu ülkeye yönelik ihracat, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 9 yükseldi. Üçüncü büyük pazar Fransa'ya ihracat ise yüzde 12 azaldı ve 252 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Ekim'de önemli pazarlardan Belçika'ya yüzde 32, Rusya'ya yüzde 23, Romanya'ya yüzde 21, Portekiz'e yüzde 79, Çekya'ya yüzde 81 ihracat artışı kaydedildi. 

Otomotiv ihracatı 1 senede yüzde 5 arttı!  

Açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, enflasyon sorunuyla beraber küresel resesyon riskinin büyüdüğüne vurgu yaptı. 

Çelik, Avro bölgesindeki daralmaya karşın otomotiv ihracatındaki artışın devam ettiğine dikkat çekerek, "Ekimde aylık bazda sektörel ihracatta yeniden birinci sıraya yükseldik. En çok ihracat yine tedarik endüstrisinde kaydedildi. Tedarik endüstrisi, çekiciler ve otobüs, minibüs-midibüs ihracatımız çift haneli arttı. Almanya, Belçika ve Rusya'ya yönelik çift haneli artış kaydettik" ifadelerini kullandı. 

Elektrikli otomobil satışları yüzde 148,6 artarak 5 bine dayandı!

Tüm arabaları bırakın 3 aydır zam gelmeyen Opel Crossland'e bakın! İşte 0 faizli Crossland 6 Kasım 2022 fiyat listesi!

KİPTAŞ İstanbul projelerinde son durum ne? İşte 7 projedeki son dakika gelişmeleri!

Doları olanlara şok! Doların düşeceği rakam resmen açıklandı! O rakamı gören inanamadı!

SSK, BağKur, Emekli Sandığı maaşları bir hesaplandı pir hesaplandı! Maaşlarda büyük deprem! 4 aylık zamma hemen göz atın

 


Geri Dön