26 / 07 / 2024

Otonom inşaat dönemi başladı!

Otonom inşaat dönemi başladı!

İnşaat sektöründe otomasyona odaklanan teknoloji şirketlerinin yakın vadede sektörün iş gücü sorununu çözeceği düşünülüyor...


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


ABD Sanayi ve Ticaret Odası'nın 2017 yılı ikinci yarı verilerine göre müteahhitlerin yüzde 95'i ihtiyaç duydukları nitelikli çalışanı bulmakta zorluk çekiyor. Ve istihdamdaki bu sıkıntının 2018'in ilk yarısında daha da artacağını öngörüyorlar.

Tam da bu noktada inşaatta otomasyona odaklanan teknoloji şirketlerinin yakın vadede sektörün iş gücü sorununu çözeceği düşünülüyor. Örneğin Built Robotics şirketi hafriyat makinelerinin otomasyonuna yönelik teknoloji üretiyor. Şirket otonom araçlardaki sensörleri inşaat makinelerine uyumlulaştırıp, içlerine yerleştiriyor. Ayrıca temel kazma ve düzleme işlemleri için geliştirdiği otonom bir yazılımla bu makinelerin uzaktan idare edilmesini sağlıyor.

DUVAR USTASI ROBOT

Capital’deki habere göre; Construction Robotics ise SAM 100 adını verdiği duvar ustası robotuyla tuğla dizme işine çözüm sağlıyor. Şirketin geliştirdiği üç boyutlu yazılım SAMİOO'ün tasarlanan duvarla eşleşecek mükemmellikte tuğlaların yerleştirilmesine imkan veriyor. Tabii işe başlamadan önce robota çimento ve tuğla yüklemesi yapılırken, iş sırasında sadece bir "gerçek" duvar ustasının bağlantı noktalarındaki denetimine ihtiyaç oluyor.

Bir diğer teknoloji şirketi Apis Cor ise tamamen insansız inşaat üzerine çalışıyor. Şirket halen geliştirdiği 3 boyutlu mobil inşaat yazıcısıyla bir projeyi tüm haliyle inşaat sahasına kopyalamayı hedefliyor. Deneme çalışmaları sırasında bir evi tam bir günde kopyalayan Apis Cor, en az 175 yıllık dayanıklılık vadediyor. Tüm bu şirketler yapı endüstrisine sadece hız ve verimlilik değil aynı zamanda iş güvenliği kaynaklı sorunlarından da kurtulmayı vadediyor.


Geri Dön