04 / 05 / 2024

Otoyol ihaleleri için düğmeye basıldı!

Otoyol ihaleleri için düğmeye basıldı!

İstanbul'dan Ankara'ya, Niğde'den Şanlıurfa'ya kadar olan otoyol projeleri bulunurken, Ankara-Niğde otoyolu ve Ankara'yı Kırıkkale Delice'ye bağlayacak otoyol projesinin ihalesine yılın ilk yarısında çıkılacak.



2003 yılından bu yana 17 bin kilometreden fazla duble yol yapımını tamamlayan hükümet, 2015 yılında da otoyol yatırımlarını sürdürecek. İstanbul'dan Ankara'ya, Niğde'den Şanlıurfa'ya kadar olan otoyol projeleri bulunurken, Ankara-Niğde otoyolu ve Ankara'yı Kırıkkale Delice'ye bağlayacak otoyol projesinin ihalesine yılın ilk yarısında çıkılacak. Kuzey Marmara Otoyolu'nun Asya ve Avrupa yakasında kalan bölümlerinin (Kınalı-Odayeri/Kurköy-Akyazı) YİD yöntemi ile ihalesi yapılacak ve mart ayında teklifler alınacak. Yap-işlet-devret (YİD) modeliyle yapılacak projelerden biri olan İzmir-İstanbul Otoyolu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Projenin İstanbul-Bursa arası 2015'te hizmete açılacak. İzmir-Kemalpaşa otoyolu yıl sonuna kadar tamamlanacak. İstanbul üstünden devam eden trafiğin rahatlatılması için Sakarya'dan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne, oradan da Tekirdağ 'a uzanıp Çanakkale'ye kadar inen bir otoyol ağı oluşturulacak. İzmir'i Çandarlı Limanı'na bağlayacak olan otoyol projesinin ihalesine YİD modeli ile çıkılacak. Yine, Mersin-Erdemli-Taşucu otoyol projesinin de ihalesi yapılacak.


9.5 milyar TL'lik 72 proje

Karayolunda, 2015'te 9.5 milyar TL'lik 72 büyük proje tamamlanarak hizmete alınacak. 4.1 milyar TL'lik 23 büyük projenin de temeli atılacak. Bin kilometre bölünmüş yol, 850 kilometre tek yol, bin kilometre bitümlü sıcak karışım asfalt, 13 bin kilometre sathi kaplama asfalt yapılacak. Toplam 60 köprü tamamlanacak.100 kavşak sinyalli hale getirilecek. 457 köprüde çalışma yapılacak. Bunlardan 235 adet köprüde bakım ve restorasyon tamamlanacak. 2 bin 400 km. oto korkuluk yapılacak.25 milyon metrekare yatay, 155 bin metrekare düşey işaretleme yapılacak.130 adet kaza kara noktası güvenli hale getirilecek. 284 km'lik 114 tünelde çalışma yapılacak.


Dünya


Geri Dön