Oturduğu evi satana vergi yok mu?
Gelir vergisi, satışın yapıldığı tarihi takip eden yıl gerçekleşiyor. Buna göre 2015 yılında satılan taşınmaz mallar için gelir vergisi 2016 yılında ödenecek. Peki, oturduğu evi satana vergi yok mu?
Oturduğu evi satana vergi yok mu?
Gelir Vergisi kanununda belirtilen mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.
Satış işlemi, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.
Vergilendirme için her sene istisna bedeli belirleniyor. Elde edilen gelirin yapılan hesaplamalara göre bu sınırdan yüksek olması halinde vergi ödemesi yapılıyor.
Gelir vergisi, satışın yapıldığı tarihi takip eden yıl gerçekleşiyor. Buna göre 2015 yılında satılan taşınmaz mallar için gelir vergisi 2016 yılında ödenecek.
Peki, oturduğu evi satana vergi yok mu? Yeni ev satın almak için satılan ev gelir vergisinden muaf mı?
Yeni Gelir Vergisi Tasarısı’na göre yeni ev almak için satılan ev, gelir vergisinden muaf tutuluyor. Ancak muafiyetten yararlanmak için de bazı koşullar aranıyor:
- Evini satan kimsenin hisseli bile olsa birden fazla dairesinin olmaması
- Satılacak evin en az bir tam yıl süreyle mülkiyetine sahip olmak
- Satıldığı tarihten itibaren en geç bir tam yıl içinde yeni ev almak.
Bu tasarının yürürlüğe girmesi ile yukarıdaki koşullarda bir başka ev almak amacıyla sahip olunan tek evin elden çıkarılmasında doğan kazançlar için gelir vergisi ödenmeyecek.
Değer artış kazancı tespiti!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com