18 / 05 / 2024

ÖTV indirimi için flaş yorum piyasalar bu iddiayı konuşuyor

ÖTV indirimi için flaş yorum piyasalar bu iddiayı konuşuyor

Türkiye’de son zamlarla birlikte 400 bin TL’nin altında çok az sıfır araç kalırken, ÖTV indirimi iddiaları da piyasada hareketliliğe neden oldu. Ancak OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, arzın talebe yetişemediği mevcut tabloda ÖTV indirimini konuşmanın anlamsız olduğunu dile getirdi.



Konuyla ilgili Eroldu, “Şu andaki ortamda biz bir yandan mal yetiştirmezken, bir yandan da ‘ÖTV’yi indirelim’ demek doğru gelmiyor bana. ÖTV konusunda en güncel bilgiye Hazine Maliye Bakanlığı sahip. Hangi vergi diliminde ne kadar araç satılıyor bizden daha iyi takip ediyorlar. Şu anda da Türkiye’de belli bir talep dengesi var. O talep bu kadar hızlı devam ettiği müddetçe ve bir de Türkiye’nin mali bilançosunu düşündüğümüz zaman ÖTV indirimi çok rasyonel gelmiyor açıkçası. Ama belli bir noktadan sonra talep de düşmeye başlayacak, o zaman konu değerlendirilebilir diye düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Çip tedariki konusunda negatif ayrışmanın son bulacağını bekleyen otomotivciler, mayıs ayında yılsonu hedeflerini de bir miktar yukarı çekmişti. OSD Başkanı Eroldu, o dönemde yaptığı açıklamasında sektörün yüzde 11-12 olan ihracat artış tahminini de yüzde 14- 24 aralığına yükseltildiğini, yüzde 8-15 aralığında öngörülen üretim artışı oranını ise de yüzde 10-18’e çıkardıklarını açıklamıştı. 

Eroldu, piyasada yaşanan olumsuzluklara rağmen bu hedefi koruduklarına dikkat çekerek, “İlk 6 ayda malzeme ve çip krizinden kaynaklı üretim kayıpları fazla oldu Türk otomotiv sanayinde fakat ikinci dönemde bunun biraz daha telafi edileceğini bekliyoruz” yorumunda bulundu.


Geri Dön