Özel mezarlık kurma ve işletme hakkı geliyor!
Mezarlık için fahiş tarife dönemi kapanıyor. İmar Kanunu ’ nda değişikliğe ilişkin taslak çalışmasına göre özel mezarlık alanları kurulabilecek, buraların ticari olarak işletilmesi mümkün olacak...
Büyükşehirlerde son dönemde artan mezar yeri bulma sorunu çözüme kavuşuyor. Mezarlık için fahiş tarife dönemi kapanacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlemesi ile talep gelmesi halinde imar planlarında mezarlık alanları ayrılabilecek. Mezarlık olarak belirlen yerler mülkiyet sahiplerince özel mezarlık olarak da işletilebilecek. Böylece hem büyükşehirlerde rahat mezarlık bulunabilecek hem de vatandaşın cebinden çıkacak mezar başına ortalama 10 bin Türk Lirası’na yaklaşan fahiş rakamların da önüne geçilmiş olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İmar Kanunu’na ilişkin taslak çalışmasına göre özel mezarlık alanları kurulabilecek. İmar planlarında özel mezarlık alanları ayrılabilirken vatandaş da mezarlıkları işletme imkanına kavuşabiliyor.
Yer fiyatı 30 bin liraya ulaşıyor
İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde mezarlık sorununu ortadan kaldıracak düzenleme ile dar gelirli vatandaşın da bütçesinden fazla para çıkmayacak. Şehirden şehre farklılık gösterse de bir kişi için ayrılan mezarlık yeri fiyatı konumuna göre bin ila 30 bin lira arasında değişen fiyatlara satılabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik taslağında konuyla ilgili olarak, “İmar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen yerlerin özel mülkiyete tabi kısımları mülkiyet sahiplerince özel mezarlık olarak yapılıp işletilebilir” hükmü yer alıyor. Bakanlık yetkilileri büyükşehirlerde ciddi şekilde mezarlık sıkıntısı yaşandığına ve mezarlıkların kent içlerinde kaldığına dikkat çekerek, bu sıkıntının da mezar fiyatlarını artırdığını söyledi.
10 YILLIK KULLANMA SINIRI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’de mezarlık sorununa çözüm bulacak ve hazırlıkları devam eden düzenlemesine göre özel mülkiyete ait olup uygulama imar planında kamuya ait semt spor alanı, sağlık tesisi, ilk ve ortaöğretim kurumları, anaokulu, kreş, park, aktif yeşil alan, çocuk bahçesi, yol, meydan, toplu taşım durakları, otopark, terminal, pazar yeri gibi umumi hizmetler ile yurt, sağlık, eğitim, hal, mezbaha, resmi kurum, sosyal ve kültürel tesis, spor gibi kullanımlara ayrılan alanların, planın kesinleşme tarihinden itibaren en geç 10 yıl içerisinde kullanılma zorunluluğu da bulunuyor.
Ercan Baysal/Star