16 / 05 / 2024

Özel okullara yapılan devasa zamlar öğrencileri okulsuz bıraktı! Binlerce öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı!

Özel okullara yapılan devasa zamlar öğrencileri okulsuz bıraktı! Binlerce öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı!

Özel okulların eğitim dışı hizmetlere yaptıkları astronomik zamlara aileler daha fazla dayanamadı. Veliler çocuklarını özel okuldan alırken, düşük ücret alan öğretmenler ise işten ayrıldı.



Bu müdahalenin özel okul velilerini bir nebze rahatlatması beklenirken aileler, eğitim ücretine yüzde 65 oranından fazla zam yapamayan okulların; yemek, kırtasiye, giysi ve ilave giderler gibi “zorunlu tutulan” ilave hizmetlere yaptığı fahiş zamlarla karşılaştı. Edinilen bilgilere göre, Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, “Eğer MEB müdahale etmemiş olsaydı, 2023’te eğitim ücretleri yüzde 105 artacaktı” şeklinde açıklama yaparak, zam kısıtlamasının özel okulları olumsuz etkilediğini belirtti.

Özel okullara yapılan devasa zamlar öğrencileri okulsuz bıraktı! Binlerce öğrenci okulu bırakmak zorunda kaldı!

YÜZDE 300 ZAM

Veli Hasan ise yemek ücretinin 10 bin liradan yüzde 300 zamla 32 bin liraya çıkarıldığını, 8 bin lira olarak kitap ücretinin 20 bin liraya çıkarıldığını ve 10 bin 500 TL’lik “genel gider” ödemesi gerektiğini söyledi. Veli Hasan 2023’te lise sınavlarına girecek oğlunu özel okulda tutabilmek için, birinci sınıftaki kızını okuldan alması gerektiğinin altını çizdi.

ÖĞRETMENLERİN MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNDE

Özel okul öğretmenleri genellikle bu zamlardan hakkını alamadığı gibi birçok özel okul öğretmeninin maaşı da asgari ücret düzeyinde kaldı. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi Arzu Başer, “Bazı özel okullar dışında öğretmenlerin maaşı, asgari ücret ve biraz üstünde seyrediyor. Hatta öğretmenlerin pek çoğunun maaşı, asgari ücrete gelen zam ile birlikte asgari ücretin altında kalmış durumda” şeklinde konuştu. 43 yaşındaki öğretmen Berna, Ankara'da ücreti 140 bin lira olan bir özel okulda 6 bin lira maaşla haftada 32 saat derse girdiğini vurguladı.

Aile Bakanlığı’ndan bir destek ödemesi daha! Yaşlılar bu habere çok sevinecek! Bu parayı hemen alın!

Aile Bakanlığı’ndan bir destek ödemesi daha! Bakan Yanık’tan ardı ardına müjde!

Müjde verildi! Aile Bakanlığı’ndan yeni bir destek! Başvuran herkese anında aylık 300 TL! Başvuru sayfası bu haberde!


Geri Dön