Ekonomi

Özel sektör asgari ücrete zam oranlarını açıklamaya başladı! İşte Temmuz'da hesaplara yatacak maaş miktarı

Asgari ücrete zam beklentisi son günlerde işçi ve işveren kesimi tarafından yakından izlenen konuların başında geliyor. Asgari ücretin alım gücündeki erime Temmuz'da ek zam tartışmalarını gündeme getirdi. Hükümet enflasyon farkını maaşlara yansıtacak.yılın ilk 5 ayında asgari ücretteki toplam alım gücü kaybı 5 bin 7 TL’yi buldu

Asgari ücretlilerin gıda enflasyonu, Mayıs 2022’de yüzde 119-135 bandına oturdu. yılın ilk 5 ayında asgari ücretteki toplam alım gücü kaybı 5 bin 7 TL’yi buldu.

TÜİK, Mayıs 2022 dönemine ait Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) yıllık yüzde 73,5, 2022 yılının ilk beş ayı için yüzde 35,64 olarak açıkladı. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 91,6 olarak açıklandı.

Enflasyon her ay tırmanırken işçiler, memurlar ve emekliler ise 6 ayda veya yılda bir zam alıyor. Böylece milyonlarca çalışan ve emeklinin gelirleri enflasyonun altında kalıyor.

Hükümet asgari ücrete ek zam için Temmuz ayına işaret etti. Ara zam için birden fazla formülün masaya yatırıldığı ortaya çıktı.

Öte yandan özel sektör de hükümetin Temmuz'da asgari ücrete ek zam miktarını açıklamasını beklemeden çalışanlarına çeşitli oranlarda zam yapmaya başladı.

Dün Bera Holding'in çalışanlarına yüzde 20+1000 lira zam yapacağını açıklamasının ardından asgari ücrete şirketlerden peş peşe zam haberleri geldi.

"ASGARİ ÜCRET 6 BİN 114 LİRA OLDU"

Türkiye’nin önde gelen çelik profil üreticisi Kocaer Çelik de temmuz ayında çalışanlarına zam yapacağını açıkladı. Şirkette yaklaşık bin kişinin çalıştığını belirten Kocaer Çelik Başkanı Hakan Kocaer, “1 Temmuz itibarıyla yeni zam politikamızı açıklayacağız. Şimdiden rakam vermek istemiyorum. Ancak artış yüzde 20’nin altında olmaz” diye konuştu.

TAYAŞ Gıda da çalışanlarına gönderdiği mailde, "Çalışanlarımızın üzerinde ekonomik yükü hafifletmek amacıyla 5 bin 4 TL olan brüt asgari ücreti 6 bin 114 TL'ye çıkardık” denildi.

550 kişinin çalıştığı ve bünyesinde Montero, Verano ve Arven ilaç firmalarını bulunduran Toksöz Grup da çalışanlarının maaşlarına temmuz ayından itibaren 1.000 lira daha artış yapacağını duyurdu.

Denizli’de faaliyet gösteren Sümerciler Elyaf ve Oğuz Döngel Tekstil Dış Ticaret A.Ş. sahibi Oğuz Döngel de tekstil fabrikalarında çalışan personelleri için asgari ücreti net 6 bin TL’ye yükselttiğini açıklamıştı.

 

 

Tarım Kredi Kooperatifi marketinde ayçiçek yağına dev indirim haberi

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan yüksek dolar çıkışı: Derhal kaldıracağız

Demir fiyatlarını düşüren dalga! Son 15 ayın en dip noktasını gördü

TMO'nun desteğine rağmen dev un fabrikası kapısına kilit vurdu

FED'in dolar raporu ortaya çıktı! Banka koşulsuz taahhüt verdi

TMO buğday paralarının ödeneceği tarihi açıkladı! Çiftçiler parasını nasıl alacak?

TOGG'un yola çıkacağı tarihi Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Beklenenden erken olacak

Devlete memur alımı yapılacak! 657 sayılı memuriyet kanununa tabi olacak işte başvuru tarihi ve şartları

Sabancı Holding'ten sürpriz satış kararı! O fabrikaları elden çıkaracak

Sağlık çalışanının ek ödeme tavan fiyatı değişiyor! Milyonlarca çalışanın maaşlarında artış olacak

Asgari ücrete Temmuz'da çifte zam açıklaması! Maaşlardaki artış oranı ve yeni maaş miktarı belli oldu

Bedelli askerlik affında ödenecek rakam belli oldu! Bir defaya mahsus yatırılacak