17 / 05 / 2024

Özel sektörde sancılı bekleyiş! Şirketler çalışanlarına ne kadar zam yapacak?

Özel sektörde sancılı bekleyiş! Şirketler çalışanlarına ne kadar zam yapacak?

Asgari ücrete yapılan zam çalışanları mutlu ederken, şimdi istihdam piyasasında sancılı günler yaşanıyor. Çoğu şirketin maaş zamlarında baz aldığı asgari ücrete yapılan yüzde 100’lük artış otomatikman çalışanların da beklentilerini yükseltti.



İstihdam piyasasında yeni asgari ücretin açıklanması ile birlikte uzun süren bekleyiş dönemi sona erdi. Yeni asgari ücretin belirlenmesinin ardından şimdi gözler özel sektördeki maaş zamlarına çevrildi. 2023 yılında asgari ücretin yüzde 100 artışla 8 bin 506 TL olarak tespit edilmesi üzerine özel sektör çalışanlarının zam ve ücret beklentileri de arttı. Bu yüzden birçok sektörde işverenlerin maaş belirlemede zorlandığı belirtiliyor.

Özel sektörde sancılı bekleyiş! Şirketler çalışanlarına ne kadar zam yapacak?

Geçtiğimiz haftalarda 2023'te geçerli olacak asgari ücret 8 bin 506 TL olarak açıklanmıştı. Böylece asgari ücretteki artış Temmuz 2022 dönemine göre yüzde 54,66, bir önceki yılbaşına göre ise yüzde 100 artmış oldu. Asgari ücretlileri sevindiren bu karar istihdam piyasasında ise çeşitli belirsizliklere yol açtı. Özellikle son dönemde asgari ücrete bağlı belirsizlik işe alımlara olumsuz etki etmiş durumdaydı ve işe alım süreçleri yavaşlamıştı.

ŞİRKET BÜTÇELERİNİ ZORLUYOR

Yeni asgari ücretin tespitinin ardından bu belirsizliğin ortadan kalkması bekleniyordu ancak beklenen olmadı.  Açıklanan rakamın şirket bütçelerini aşması istihdam piyasasında yeni bir belirsizliğe yol açtı. Duruma enflasyonist dönemin sıkıntıları ve çalışanlar ile çalışan adaylarının beklentileri eklenince şirketler yeni yılda ücretleri belirlemek noktasında zorlanıyor.

İnsan kaynakları platformu 24 Saatte İş, asgari ücretin açıklandığı 22 Aralık 2022 tarihinden sonra uygulamaya kaydolan 35 bin adayın yeni yılda ortalama maaş beklentisini araştırdı. Verilere göre beklenti ortalaması 9 bin 900 TL iken aynı dönemde 24 Saatte İş sisteminde açılan 3 bin 510 iş ilanını incelendiğinde ortalama ücretin 8 bin 940 TL olduğu tespit edildi.  Diğer bir deyişle şirketlerin teklifleri ve adayların beklentisi arasındaki yüzde 10,7'lik bir fark olduğu ortaya çıkıyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön