22 / 12 / 2024

PAGDER Türkiye'nin ilk özel plastik OSB'sini kuruyor!

PAGDER Türkiye'nin ilk özel plastik OSB'sini kuruyor!

Türkiye'nin ikinci özel OSB'si PAGDER & ASLAN Özel OSB, Kırklareli Vize'de kuruluyor. 600 milyon lira yatırım bedeliyle hayata geçecek OSB'de inşaat çalışmalarının başlaması için ÇED raporunun tamamlanması bekleniyor...



Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER), plastik üreticilerini bir araya toplamak ve üretim tesislerini şehir içinden çıkarmak için Kırklareli Vize'de PAGDER&ASLAN Özel Organize Sanayi Bölgesi'ni (PAOSB) kuruyor. Jeolojik etüt çalışmasının ardından ÇED raporunun tamamlanması beklenen PAOSB, Türkiye'nin ilk özel plastik OSB'si olacak. 


60 hektar alana kurulacak PAOSB, genişleme sahaları ile 120 hektar büyüklüğe ulaşacak. Özellikle Avrupa'ya yakınlığıyla öne çıkan bölgenin karayolu, liman ve havaalanlarına yakınlık gibi ulaşım avantajları var. 

PAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan Eroğlu, Kırklareli Vize'ye bağlı Doğanca Köyü'nde kurulacak OSB için 2002 yılında çalışmalara başladıklarını belirterek, "Bu çalışmaların meyvelerini geçtiğimiz yıl almaya başladık. Türkiye'nin ilk ihtisas plastik OSB'si olarak faaliyete geçecek ve sanayi yapılaşmasına büyük katkı sağlayacak olan PAOSB için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. OSB kurulumu ile ilgili birçok prosedürü yerine getirmeniz, 7 bakanlığa bağlı 22 kurumdan onay almanız gerekiyordu. OSB için yapım izni aldıktan sonra PAGDER üe işbirliği yapma karan aldık. Türkiye'de toplam 276 tane OSB var ve ikisi özel OSB statüsünde. Biri Çanakkale'de seramik üzerine, diğeri de bizimki. Bu anlamda bir ilki hayata geçiriyoruz. Şuan OSB'nin jeolojik etüt çalışmaması tamamlandı. ÇED raporumuzun tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu. 


Plastik üreticilerine % 40'a varan teşvik Plastik sektöründe faaliyet gösteren firmaların 6'ıncı bölgeye yatırım yapmaları halinde devlet yatırım teşvik desteğinden yararlanabildiğini hatırlatan Eroğlu şunları kaydetti: "Plastikçilerimizin devlet desteğinden yaralanabilmeleri için 6'ıncı bölgeye yani doğuda yer alan illere yatırım yapmalan gerekiyor. Ancak, bu plastikçiler için hiç uygun değil. Çünkü; o bölge pazara uzak. Sonuçta bir sürü hammadde ithalatı yapılıyor o açıdan hiç verimli değil. Ancak PAOSB, plastik ihtisas OSB olarak yapılandırıldığı için yeni teşvik yasasından da yararlanacak. Devlet plastik üreticilerimize yüzde 40'a varan yatırım teşvik desteği verecek. Bu teşvik destek miktarı, yeni istihdam edilecek personel sayısı ve yatırım finansmanı olarak kullanılacak kredi miktarına göre değişiklik gösterecek. Ayrıca, OSB'de yapılan inşaatlar, inşaatın bitim tarihini takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl emlak vergisinden ve merkezi atık su arıtma tesisi işleten bölgelerdeki işletmeler atık su bedelinden muaf tutulacak. Yapılacak yatırım kısa sürede geri alınacak" 


PAOSB'deki parsellerin yüzde 55'inin satıldığını belirten Eroğlu, "Önümüzdeki yılın ikinci yarısında ilk kazmayı vurmayı hedeflediğimiz PAOSB, toplam 60 hektar alan üzerine kuruluyor. Genişleme sahaları ile 120 hektar büyüklüğe ulaşacak olan bu modern yapılaşmayla, plastik sektörü üreticileri hayallerini kurduğu çalışma ve üretme ortamına kavuşacak. PAOSB, lojistik açıdan çok iyi bir bölgede. Bölgenin sınıra ve pazara yakın olması büyük bir avantaj. Çorlu ve İstanbul Atatürk Havalimam'na mesafesi ve Tekirdağ ve Ambarlı limanlarına yakınlığı cazibesini arttırıyor. Bunu yanı sıra devlet OSB'si olmadığı için yerel yönetimden kimse OSB yönetiminde yer almıyor ve böylece kararlar daha çabuk alınıyor" ifadelerini kullandı. 


İLK ETAPTA 60 HEKTAR ALANA KURULACAK 

PAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Fidan Aslan Eroğlu ile Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci 60 hektar alana kurulacak PAOSB'nin genişleme sahaları ile 120 hektar büyüklüğe ulaşacağını söyledi. 


Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci: PAOSB, bölgede istihdamı da arttıracak. PAOSB'ta faaliyet gösterecek firmalarda çalışacak nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için Kırklareli Üniversitesi , Vize Meslek Yüksek Okulu bünyesinde plastik bölümü açılması için Rektör Prof. Dr. Mustafa Aykaç ile görüştük ve gerekli adımları attık. Umuyorum önümüzdeki yıl bu adımın somut örneğini göreceğiz. Türkiye'de birçok sektör gibi istihdam yoğun sektörlerinden biri olan plastik sektörünün de nitelikli, sanayinin ihtiyaç duyduğu becerilerle donatılmış gençlere ihtiyacı var. Vize plastik yatırımlarının merkezlerinden biri olacak. Başta bu işletmelerde olmak üzere, plastik sanayinde çalışacak eğitimli gençlere büyük bir ihtiyaç var. Gençlerimizin hayata, endüstriye hazır olarak yetiştirilmesi önemli bir konu. Bizde PAGDER olarak bu konuda üzerimize düşeni yapacağız. 


Kübra Aşık/Dünya Gazetesi


Geri Dön