19 / 05 / 2024

Pamukluk Barajı ile Mersin'e içmesuyu temin edilecek!

 Pamukluk Barajı ile Mersin'e içmesuyu temin edilecek!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son dönemde yaşanan kuraklık ve şehirlerin içme suyu durumlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yaşanan kuraklığa rağmen hiçbir şehirde su sıkıntısının yaşanmayacağını ifade etti.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son dönemde yaşanan kuraklık ve şehirlerin içme suyu durumlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, yaşanan kuraklığa rağmen hiçbir şehirde su sıkıntısının yaşanmayacağını ifade etti. 


Bakan Eroğlu, İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) düzenlediği basın toplantısında, son dönemlerde yaşanan kuraklık ve barajlardaki son durum hakkında bilgi aktardı. 


Türkiye'nin 81 ilindeki içme ve kullanma sularının durumunu değerlendiren Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu "Herkesin bildiği gibi Türkiye yarı kurak bir iklim bölgesinde yer alıyor. Bizim yaptığımız tesisler olmasa ne içme suyu ne sulama suyu temin edilebilirdi" dedi. 


KURAKLIK YÖNETİM PLANI... 


Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafi konum nedeniyle bazı yılların kurak, bazı yılların yağışlı geçtiğini aktaran Eroğlu "Türkiye'de yağış rejimi düzenli değil ve bölgelere göre farklılık gösteriyor. Bu sebeple suya en fazla ihtiyaç duyulan yaz aylarında, ihtiyacı karşılayabilmek için baraj ve göletler inşa ediyoruz. Sularımızı tek elden ve havza bazında yönetmek gerekir. Biz bunun çabası içindeyiz. 


Hazırladığımız kuraklık yönetim planları ile kurak dönemden önce, kuraklık esnasında ve sonrasında bütün su kullanım alanları için alınacak tedbirler ve hayata geçirilecek uygulamalar üzerinde çalışıyoruz" şeklinde açıklama yaptı. 


BARAJLARIN DURUMU


 2013-2014 yılları arasında Afyonkarahisar'da Düzağaç Akdeğirmen Barajı, Ağrı'da Yazıcı Barajı, Aydın'da İkizdere Barajı, Bursa'da Nilüfer Barajı, Çankırı'da Güldürcek Barajı, Erzurum'da Palandöken Barajı, Kahramanmaraş'ta Ayvalı Barajı, Karaman'da İbrala Barajı, Kars'ta Selim Barajı, Kilis'te Seve Barajı, Sinop'ta Erfelek Barajı, Sivas'ta 4 Eylül Barajı, Tekirdağ'a Naipköy Barajı, Trabzon'da Atasu Barajı, Yozgat'a Musabeyli Cemil Çiçek Barajı ve Çanakkale Gelibolu'da Çokal Barajı ile içmesuyu meselesi çözülmüştür. 


İnşaatları devam eden Hamzabey Barajı ile Elazığ'a, Çetintepe Barajı ile Gaziantep'e, Akbaş Barajı ile Denizli'ye, Büyükkaraçay Barajı ile Hatay'a, Pamukluk Barajı ile Mersin'e, Ballıkaya Barajı ile Sakarya'ya, Silopi Barajı ile Şırnak'ın içmesuyu temin edilecektir. 


ASRIN PROJESİ İLE KKTC'YE CANSUYU


Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 81 ilimizin dışında yıllardır su sıkıntısı çeken KKTC'nin su ihtiyacının karşılanması maksadıyla Dünya'da bir ilk olan proje muhtevasındaki toplam 107 km uzunluğundaki deniz geçişi boru hattı ile yılda 75 milyon m3 suyun adaya iletileceğini ifade etti. KKTC Su Temini Proje çerçevesinde Türkiye tarafında Alaköprü Barajı, KKTC tarafında Geçitköy Barajı söz verilen tarihte tamamlandı. 


Deniz Geçişi İsale Hattının açık deniz kısmındaki çalışmalar hızla devam ediyor. Boru montaj işine önümüzdeki hafta başlanarak 75 günde tamamlanacak. 


Hakimiyet 


Geri Dön