29 / 04 / 2024

Panama'daki konut projelerinde Türk çeliği kullanılıyor!

Panama'daki konut projelerinde Türk çeliği kullanılıyor!

Türk çelik sektörü, rotayı yıllık 31 milyar dolar çelik ithal eden Latin Amerika’ya kırdı. Panama’daki birçok konut projesi Türk çeliği imzasıyla yükseliyor.



ABD’nin uyguladığı ek vergilere rağmen ihracatını arttıran Türk çelik sektörü, yeni pazarlara giriyor. Rotasını Latin Amerika'ya çeviren sektör Panama’dan Kolombiya’ya, Şili’den Paraguay’a kadar Latin Amerika’da yüzde 4 olan pazar payını yüzde 12’ye çıkarmak için kolları sıvadı.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kolombiya’da, Latin Amerika Çelik Konferansı’na (Alacero) katılan 40 Türk şirketi bu ülkelerdeki projeler için 150’den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Sektör önümüzdeki dönemde kamu ve özel sektör projelerinde yer alacak. 

Latin Amerika ülkelerinde çelik ithalatının 31 milyar dolara ulaştığını söyleyen Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, “Türk çelik sektörümüz kaliteli ve rekabetçi fiyatları ile dünya genelinde tercih edilmeyi sürdürmekte. Bugün yüksek fiyatlara rağmen Amerika’ya ihracatımız devam etmekte. Çünkü kalite ve hizmet açısından birçok ülkenin önündeyiz. Şimdi hedefimizde Latin Amerika. 590 milyon dolar yıllık ihracatımız var. Pazarda çok ciddi bir iş hacmi bulunuyor” ifadelerini kullandı.

ÇİB Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Türkaslan, 40 Türk firmasının yer aldığı ikili görüşmeleri değerlendirdi. Türkaslan, “Bu görüşmeler neticesinde Latin Amerika ülkelerine ihracatımızı 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yani önümüzdeki dönemde bu ülkelere 1.2 milyar dolardan fazla ihracat yapmış olacağız. Firmalarımız 3 günlük süre içerisinde 150’den fazla şirket ile görüşme yaptı. Bunun geri dönüşleri bizim için çok önemli. Buraya gelen firmaların yüzde 50’den fazlası ilk defa Latin Amerika pazarına geliyor. Bu tür organizasyonların sayısını arttırmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.

Bölgede Türk çeliğine ciddi bir ilgi olduğunu vurgulayan Türkaslan, Panama tarafındaki konut projelerinde Türk çeliğinin yoğun bir şekilde kullanıldığını söyledi. Yol, metro ve havalimanı projelerinde Türk çeliğinin yer alabileceğini belirten Türkaslan, “İnşaat fırsatlarında Kolombiya bölgenin en iyisi. Türk müteahhitlerle çalışmak istediklerini her zaman dile getiriyorlar. Panama aldığı inşaat çeliğinin önemli bir kısmını Türkiye’den alıyor. Küba gelişen bir yer. Karayip bölgesi ve Latin Amerika yoğun nüfuslu ve gelişen bir bölge. Bölgede yaşanan krizlerin belirli fırsatlar da yaratması mümkün” dedi.


Geri Dön