05 / 05 / 2024

Para piyasası fonlarına ters repo kısıtlaması!

Para piyasası fonlarına ters repo kısıtlaması!

SPK'nın yakın tarihli bir kararına göre, para piyasası fonları borsada ters repo işlemlerine giremez. Bu nedenle bu sözleşmeler teminat olarak kullanılmaz ve teminat üzerinden işlem görmez.



Vade sonunda para piyasası fonları ve kısa vadeli borçlanma fonlarının portföylerinde ters repo işlemlerinin yer alması kısıtlanmıştır. Kararın uygulama tarihi birinci aşamada 29 Aralık olarak belirlenmiş ancak sektör talebi nedeniyle 30 Ocak 2023'e ertelenmiştir.

Hareket aynı zamanda para piyasası fonlarının bu sözleşmeleri teminat göstererek borç verme işlemleri yapmasını da engelledi. Fon, normal şartlarda portföyüne aldığı hisse senetlerini repo eder, karşılığında para alır ve aynı işlemi tekrar yapardı. Böylece örtülü kaldıraç yaratılır. Bu kısıtlama, bu işlemlerin çalışmasını engeller.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön