29 / 04 / 2024

Kredi kartlarına gelecek 4 kısıtlama belli oldu! Bakan Şimşek sinyali vermişti: Hangi adımlar atılacak? 

Kredi kartlarına gelecek 4 kısıtlama belli oldu! Bakan Şimşek sinyali vermişti: Hangi adımlar atılacak? 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartları için yeni bir düzenleme yapılacağının sinyalini vermişti. Kredi kartlarına gelecek 4 kısıtlama belli oldu. İşte detaylar...



Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde "Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde sadece faizleri artırarak değil, bankalar üzerinden kredi verme iştahını keserek de kredi büyümesini düşüreceğiz" açıklamasında bulunmuş ve yeni düzenlemenin sinyalini vermişti. 

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve düzenlemenin nasıl olabileceğine ilişkin öngörülerini paylaştı. 

Kredi kartlarına gelecek 4 kısıtlama belli oldu! Bakan Şimşek sinyali vermişti: Hangi adımlar atılacak? 

TALEP DÜŞECEK 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Ceyhun Yavaş, söz konusu açıklamasında "Enflasyonu düşürmek için faiz artışlarının yanında harcama kalemlerini kısıtlayıcı adımların atılmasını olumlu karşılıyoruz. Bu tarz uygulamaların artmasıyla birlikte kredi kartı kullanımı ve tüketici kredileri ile ilgili talebin kısıtlayacağını ve faiz artışlarıyla birlikte enflasyonu düşürücü etkisi olacağı görüşündeyiz" ifadelerine yer verdi ve talebin düşeceğini düşündüklerini dile getirdi. 

Bu tarz düzenlemelerin taksit sayılarının düşürülmesi veya taksit uygulamasının kaldırılması şeklinde de sürebileceğinin altını çizen Ceyhun Yavaş, "Bu tarz adımlarla kredi ve kredi kartı kullanımlarını kısıtlanması ve talep enflasyonundaki yükselişin önünün kesilmesinin amaçlandığı kanısındayız" açıklamasına yer verdi. 

Kredi kartlarına gelecek 4 kısıtlama belli oldu! Bakan Şimşek sinyali vermişti: Hangi adımlar atılacak? 

ENFLASYONU NASIL ETKİLEYECEK? 

Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin de konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. "Enflasyonu indirmeye yönelik, ekonomi yönetimi değişimiyle atılmaya başlayan rasyonel adımlar son dönemde de tutarlı şekilde sürmekte. Bu yolda, OVP’de de belirtildiği üzere bir süre boyunca iç talepte yavaşlama yaşanacağı aşikar" diyen Etem Öztekin, verilere bakıldığında göze ilk çarpanın yüksek kredi kartı kullanımı olduğuna dikkat çekti. 

"Son 13 haftanın yıllıklandırılmış büyümesine baktığımızda Haziran ayında yüzde 300’lerin üzerine çıkan kredi kartı kullanımındaki büyüme hızı Eylül ayının başında yüzde 182’ye kadar yavaşlamıştı. Gelecek ilave önlemlerle bu büyüme hızının daha da aşağı çekilmesi, yavaşlayacak talep kanalıyla enflasyon hızının yavaşlamasında mutlaka önemli katkıda bulunacaktır" diye konuşan Öztekin, ekonomi yönetimindeki sadeleşme adımlarının bankalar tarafından verilen kredilere sınırlı da olsa yansıdıığının altını çizdi. 

Konuya ilişkin "Ticari kredilerdeki menkul kıymet tutma alt sınırını oluşturan faiz oranı limiti kaldırıldı. Fakat şimdi de yüksek faiz oranları nedeniyle, hem bireysel hem ticari kredi kullanımlarında dikkate değer herhangi bir hızlanma görmüyoruz" ifadelerine yer veren Öztekin, bunun enflasyonla mücadele eden bir ülke ekonomisinde bir süre için normal karşılanması gereken bir gelişme olduğunun altını çizdi. 

Kredi kartlarına gelecek 4 kısıtlama belli oldu! Bakan Şimşek sinyali vermişti: Hangi adımlar atılacak? 

KREDİ KARTI KULLANIMI KADEME KADEME FRENLENECEK Mİ? 4 SEÇENEK

Etem Öztekin, "Kredi kartı kullanımı ile ilgili getirilebilecek düzenlemeler neler olabilir diye düşündüğümüzde ilk akla gelenler taksit sayılarında sınırlama, asgari ödeme sınırının yükseltilmesi, nakit çekim limitlerinin azaltılması, gecikme faiz oranlarının yükseltilmesi gibi adımlar şeklinde öne çıkıyor" açıklamasında bulundu ve enflasyon oranlarındaki gidişata göre bu adımlardan bazılarının kademe kademe uygulanarak, kredi kartı kullanımı bazlı talebin törpülenmesinin sağlanacağını aktardı.

BU DÜZENLEMELER KREDİ KARTI KULLANIMINI NASIL ETKİLER?

Öztekin, "Tüketicilerin, maliyeti artan ya da kullanım alanları daralan bir kaynakla karşılaştıkları zaman, rasyonel şekilde ya alternatif fonlama kaynaklarına yönelmesi, ya da bu mümkün değilse harcamalarında kısıtlamaya gitmesi beklenir" ifadelerini kullandığı açıklamasında, İhtiyaç kredisi gibi alternatiflerin de geldiği yüksek maliyet seviyeleri nedeniyle kredi kartına pek alternatif olacağını düşünmediğine dikkat çekti. Öztekin, açıklamasını "Bu durumda zaruri ihtiyaçlar haricindeki harcamalarda bir parça yavaşlama görmeyi beklemek mantıklı olacaktır" diyerek tamamladı. 

Bu kez tüp değil fiyatlar patladı! Eylül ayı tüp fiyatlarını görenin ağzı bir karış açık kaldı! 

İBB, Fatih ve Eyüpsultan'da 2 adet konut alanı imarlı arsayı satıyor! Megakentte fırsat!

BİM'de 9 parça kahvaltı seti 299 TL'ye, Elektrikli bisiklet 15 bin 999 TL'ye satışa çıkıyor! BİM Cuma kataloğu...


Geri Dön