06 / 05 / 2024

Paramız pul olunca piyasada bozuk para da kalmadı! Madeni parada kıtlık var!

Paramız pul olunca piyasada bozuk para da kalmadı! Madeni parada kıtlık var!

Yüksek enflasyon nedeniyle paramız pul olsa da küçük esnaf piyasada madeni para sıkıntısı yaşandığından şikayet ediyor. Madeni paralarda; bakır, çinko ve nikel fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üretim maliyetinin kendi değerini aştığı belirtiliyor.



1 LİRANIN MALİYETİ 3 LİRA

Darphane’nin verilerine göre, 2022 yılında bu aylarda 8,2 gram olan 1 liranın maliyeti 1,3 liraya ulaşmıştı. 6,8 gramlık 50 kuruşun maliyeti ise 1,1 lirayı bulmuştu. Haberde; geçen yılın son aylarına gelindiğinde ise 1 liranın üretim maliyetinin 3 TL'yi aştığı belirtilince Darphane’den bu konuya ilişkin bir açıklama yapılarak bu hesabın doğru olmadığı kaydedilmişti.

Öte yandan; Darphane madeni para sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla geçtiğimiz nisan ayında madeni paraların gramajında değişikliğe gitti. Darphane ilk etapta daha hafif olan 1 TL ve 50 kuruşları piyasaya sürerken, ancak bugün gelinen noktada bu adımların da piyasayı yeterince rahatlatmadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, yüksek enflasyon nedeniyle madeni paraya daha az ihtiyaç duyulmasına rağmen yine de piyasada sıkıntının devam ettiğine işaret etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön