26 / 05 / 2024

Patara Antik Kenti kazıları, köylüye ekinini biçtirmedi!

 Patara Antik Kenti kazıları, köylüye ekinini biçtirmedi!

Prof. Dr. Havva Işık, antik bölgelerde tarım yapılamayacağını savunurken, köylüler ise tarım ile geçindiklerini ve ekmek paralarını kazanamadıklarını söylüyor




Antalya'nın Kaş'da bulunan Gelemiş köyündeki Patara Antik Kenti'ndeki çalışmalar yüzünden köylüler ekin biçemiyor. Tarlası antik kent içinde kalan köylünün ekinini biçmesine izin verilmiyor iken gerekçe olarak, biçme işleminin tarihi yapıya zarar vereceği gösterildi. 


Likya Birliği Meclis Binası'nın gün yüzüne çıkarılması için proje hazırlandı. Tarihi yapı TBMM desteğiyle restore edildikten sonra açılışın dünya parlamentolarının başkanlarının Antalya'ya davet edilerek yapılması planlandı. Likya Birliği Meclis Binası, mayıs ayında TBMM'den Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Bu kez Gelemiş köylüleri antik kent içinde atalarından kalan tarlaları biçememekten yakındı. 


Tarihi yapılara zarar vereceği gerekçesiyle biçerdöver kullanmalarına izin verilmediğini belirten köylüler, bu durumda arazilerinin kamulaştırılarak bedelinin kendilerine ödenmesini istedi. Köylerinde 300 dönümden fazla ekin tarlası bulunduğunu belirten Gelemiş Muhtarı Arif Otlu şu şekilde konuştu:


Geçen yıl, kaymakamımız soruna el atarak ekinleri biçtirmişti. Bu yıl sorun çözülemez hale geldi. Ben konu ile alakalı gerekli yerlere müracaatımı yaptım ve köylümün arkasındayım.


Çiftçi Ali Şaşıoğlu, tepkisini şu şekilde gösterdi:


85 yaşındayım ve böyle bir şey görmedim. Biçerdöverin ağırlığı 10 ton olduğu için toprağın altındaki kazıya zarar verir diyorlar ama kendileri bizim ekin tarlamızın bitişiğindeki araziye dozerlerle otopark yapıyor. Ayrıca otoparkı döşemek için 20 tonluk kamyonlar ile parke taşı getiriyorlar. Bu nasıl bir adalet diye soruyorum?


Kazı başkanı Prof. Dr. Havva Işık ise Antalya Koruma Kurulu'nun 1989 yılında antik kentlerde makineli tarım yapılmasını yasaklayan bir karar aldığını hatırlatırken, Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya konuyla alakalı şunları söyledi:


Patara'daki problemden haberimiz var. Çözmeye ve bir ortak nokta bulmaya çalışıyoruz. İnşallah çözülür. Daha fazla detaya girmek istemiyorum.



Geri Dön